Tetova News

8 mënyra për të kursyer para, nga kafja e përditshme te qeraja


Me siguri cilido prej nesh po të kërkojë në bodrumin e shtëpisë, depon apo ndonjë cep tjetër do të gjejë dicka që e ka harruar prej kohësh, nuk e përdor më dhe nuk i shërben. Në vend se ti përdorim për të shtuar rrëmujën këto objekte mund ti shesim
 
Çdo ditë ankohemi për lekët e shumta që harxhojmë. Kafe, makinë, qëra, cigare dhe shumë shpenzime të tjera që na bëjnë të mos kursejmë dot në fund të muajit. Ka shumë mënyra për të kursyer para duke filluar nga eleminimi i gjërave të panevojshme dhe duke mbajtur ato vërtet të domosdoshme. Nëse në një fletë do të shënojmë të gjitha shpenzimet e një muaji do të shikojmë se midis tyre ka shpenzimë të domosdoshme, si dhe shpenzime që mund ti shmangim. Fillimisht duhet ët tregohemi të kujdesshëm në kryerjen e shpenzimeve të vogla të përditshme dhe duke qenë të vëmendshëm për disa gjeste në dukje të parëndësishme. Mënyrat që do të evidentojmë çojnë në eleminimin e këtyre shpenzimeve të panevojshme.
Eleminimi i  kafesë
Në shqipëri lokalet edhe baret janë nga bizneset më të përhapura dhe më fitimprurëse. njerëzit dhe sidomos të rinjtë kalojnë një pjesë të mirë të ditës në kafene. Qoftë në lokale apo në shtëpinë tonë kafeja është dicka e vogël që zbraz xhepat tona pa e vënë re. Mesatarisht një kafe në Shqipëri kushton 80 lekë, supozojmë se pimë 3 kafe në ditë, kjo shifër ditore po ta llogarisim ne 1 muaj shkon 72 mijë lekë. Ndoshta askush nga ne nuk e ka vënë re por shifra vjetore shkon mbi 850 mijë lekë, shifër sa dy rroga mesatare mujore,domethënë punojmë dy muaj në vit vetëm për kafetë…….. Kjo nuk do të thotë që duhet të bragtisim kafenë por të ndergjegjësohemi për një konsumin më të vogël të saj.
Të mësojmë të gatuajmë
Të gjithë kemi nevojë të ushqehemi që të mundemi të jëtojmë, por restorantet janë gjithmonë të kushtueshme. Kjo nuk do të thotë të jëmi magjistarë, as shef kuzhine. Çdokush nga ne ka mundësinë të mësojë disa receta të thjeshta dhe praktike duke shmangur ngrënien dhe cmimet e larta të restoranteve. Nuk është e thënë që gatimet tona të jenë shumë të pasura si ato në emisionet televizive, gjithsesi nëse ndonjëherë vendosim të gatuajmë dicka të vecantë dhe praktike ekzistonjë qindra libra kuzhine dhe faqe i nterneti që ta bëjnë akoma më të thjeshtë punën. Kështu hamë shëndetshëm dhe pa harxhime të mëdha.
Heqja dorë nga makina
Automjetet të kushtojnë shumë para, kjo jo vetëm nga çmimi i blerjes po edhe sigurimi, riparimet dhe karburanti, çmimi i të cilit ka shkuar në qiell. Në radhë të parë duhet ti bëjmë pyetjen vetes nëse vërtet nuk mund t’ia dalim pa makinë. Shumica e njerëzve që kanë makinë prej saj preferojnë më tepër komfortin dhe rehatin që të jep lëvizja me makinë. Nëqoftëse në fund të muajit duhet të numëroni dhe lekët e vogla që i u kanë ngelur atëherë duhet menduar seriozisht çështja e eleminimit të makinës nga shpenzimet tuaja. Duhet të filloni të mendoni për mundësinë e lëvizjes me mjete të transportit publik për të kryer nevojat e përditshme.
Për ata që s’mund të bëjnë pa makinë
Sugjerimi i mëparshëm mund të mos jetë i  mundshëm për të gjithë pasi ka një kategori njerëzish që s’mund të bëjnë pa makinë. Në qoftë se makina juaj është e re dhe kushton shumë mund ta shisni atë dhe të blini një me çmim më ekonomik pasi tregu ka shumë mundësi të mira kursimi për makina shumë të mirëmbajtura që mund të shiten për një arsye apo për një tjetër. Kështu mund të keni një përfitim të konsiderueshëm në diferencën e cmimit
Gjej dikë për të ndarë qeranë ose jeto me prindërit
Ndarja e shpenzimeve për qeranë lejon të kursesh shumë para. Mendoni që mund t’iu mjaftojë një apartament më pak i kushtueshëm dhe me sipërfaqe më të vogël te cilin mund ta ndani me dikë tjetër duke mbajtur për vete një hapësirë të mjaftueshme. Paratë që kurseni nga ndarjen e qerasë mund ti përdorni për të blerë sende më të nevojshme ose mund të hapni një llogari bankare
Telefonin fiks dhe abonimet kabllore
Nëse keni një tëlëfon celular nuk keni nevojë për telefonin fiks, braktisni linjën e telefonit fiks dhe kurseni paratë tuaja (neqoftëse nuk e përdorni atë për lidhje me i nternetin). Në vend të tij mund të përdorni një komunikim shumë më funksional si “Skype”, mund ta bëni si nga kompiuteri ashtu edhe nga telefoni cellular. Gjithashtu përdorimi i internetit ka bërë të mos jetë më i domosdoshëm një abonim kabllor (satelitar ose tokësor) për të parë kanale televizive. Shumë stacione televizive mund të ndiqen falas direkt nga i nterneti.
Shisni gjërat që nuk i u duhen
Me siguri cilido prej nesh po të kërkojë në bodrumin e shtëpisë, depon apo ndonjë cep tjetër do të gjejë dicka që e ka harruar prej kohësh, nuk e përdor më dhe nuk i shërben. Në vend se ti përdorim për të shtuar rrëmujën në shtëpi këto objekte mund ti shesim. Kështu mund të fillojmë të shesim rroba që nuk i veshim me apo sende që nuk i  pqërdorim. Kjo mund të shndërrohet edhe në një punë që sjell përfitime të mira pasi jo shumë pesona dinë të shesin në i nternet.
Ndaloni alkolin dhe duhanin
Ka disa të rinjë të cilët shpenzojnë shuma marramendëse për pijet alkolike në lokalet e natës. Mendoni që mund të shpenzoni një pjesë të mirë të rrogës me pijet të cilat sapo del nga ambjenti ku i konsumon të bëjnë të ndjehesh shumë keq. Gjithashtu vesi i  duhanit jo vetëm që mund tiu vrasë e t’iu shkaktojë shumë dëme shëndetësore por edhe i’u zbraz xhepat. Mendoni sa duhanpirës mund te ketë në vendin tonë dhe sa shume shpenzohet në një vit për cigare duke pasur parasysh çmimet e larta të tyre. Vetëm në një vit nga një duhanpirës shpenzohen më shumë se 1 milionë lekë. Të heqësh shpenzimet e përditshme, të mësosh të mos përdorësh me gjërat e panevojshme është një mënyrë e thjeshtë me të cilën mund të jetosh mirë duke mos të munguar gjërat e domosdoshme. Gjithashtu do t’iu lejojë të kurseni para me të cilat mund të ndiqni kurse të ndryshme për të mësuar gjëra të reja ose të udhëtoni nëpër botë.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën