Tetova News

10 ushtritë më të fuqishme në botë!


“Global Firepower” ka hartuar listën e ushtrive më të fuqishme të botës, duke marrë parasysh dhjetëra parametra. Në listën prej 68 vendesh kanë zënë vend edhe Serbia në që renditet në vendin e 51 dhe Kroacia në vendin e 54.  Në renditjen e fuqive ushtarake janë marrë parasysh 40 të dhëna të ndryshme statistikore. Megjithatë, një parametër nuk është marrë parasysh është armatimi bërthamor, sipas të cilit amerikanët dhe rusët paraqiten fuqi më vete, Rusia me 8.500 armë bërthamore dhe SHBA-të me 7.700 armë bërthamore.

Renditja e ushtrive më të fuqishme të botës dhe parametrat përkatëse, duke nisur nga vendi i 10-të.

10. Brazili
Indeksi i forcës: 0.6912
Buxheti ushtarak në dollarë: 31.576.000.000
Ushtri aktive: 371.199
Fuqia punuese: 104.700.000
Gjithsejtë fluturake: 822
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 106

9. Italia
Indeksi I forcës: 0.6838
Buxheti ushtarak në dollarë: 31.946.000.000
Ushtri aktive: 293.202
Fuqia punuese: 25.080.000
Gjithsejtë fluturake: 770
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 179

8. Koreja Jugore
Indeksi i forcës: 0.6547
Buxheti ushtarak në dollarë: 28.280.000.000
Ushtri aktive: 653.000
Fuqia punuese: 25.100.000
Gjithsejtë fluturake: 871
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 190

7. Gjermania
Indeksi forcës: 0.6491
Buxheti ushtarak në dollarë: 43.478.000.000
Ushtri aktive: 148.996
Fuqia punuese: 43.620.000
Gjithsejtë fluturake: 925
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 67

6. Franca
Indeksi i forcës: 0.6163
Buxheti ushtarak në dollarë: 58.244.000.000
Ushtria aktive: 362.485
Fuqia punuese: 29.610.000
Gjithsejtë fluturake: 544
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 180

5. Britania e Madhe
Indeksi i forcës: 0.5185
Buxheti ushtarak në dollarë: 57.875.170.000
Ushtria aktive: 224.500
Fuqia punuese: 31.720.000
Gjithsejtë fluturake: 1.412
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 77

4. India
Indeksi i forcës: 0.4346
Buxheti ushtarak në dollarë: 44.282.000.000
Ushtria aktive: 1.325.000
Fuqia punuese: 487.600.000
Gjithsejtë fluturake: 1.962
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 170


3. Kina
Indeksi i forcës: 0.3351
Buxheti ushtarak në dollarë: 129.272.000.000
Ushtria aktive: 2.285.000
Fuqia punuese: 795.500.000
Gjithsejtë fluturake: 5.048
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 972

2. Rusia
Indeksi i forcës: 0.2618
Buxheti ushtarak në dollarë: 64.000.000.000
Ushtria aktive: 1.200.000
Fuqia punuese: 75.330.000
Gjithsejtë fluturake: 4.498
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 224

1. SHBA
Indeksi i forcës: 0.2475
Buxheti ushtarak në dollarë: 689.591.000.000
Ushtria aktive: 1.477.896
Fuqia punuese: 153.600.000
Gjithsejtë fluturake: 15.293
Gjithsejtë mjete lundruese të marinës detare: 290Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Ja disa prej objekteve fatsjellëse