Tetova News

Si mund të kursesh paratë në kohë krize, rregullat magjike


Nga studimi i situatës në ditën me shpenzimet 0 janë hapat e parë se si mund të kursehen paratë në ditët e sotme, kohë në të cilat kriza mbizotëron në çdo sektorë. Shumë e rëndësishme është vlerësimi i atyre shpenzimeve të nevojshëm dhe i sendeve të cilat nuk janë të domosdoshëm

Studio situatën

Hapi i parë dhe më i rëndësishëm është analizimi i situatës si për shembull të shkruani në një fletore të gjitha shpenzimet tuaja ditore, duke shënuar vendin, paratë e shpenzuara dhe kohën e kryerjes së veprimit. Llogaritë duhet të jenë të detajuara, pra shënoni gjithçka: biletat e autobusëve, kafetë, madje edhe qindarkat e shpenzuara sa andej-këndej. Gjithçka që del nga xhepi, duhet shkruar e zezë mbi të bardhë.Përzgjidh se çfarë të duhet


Në jetën e përditshme,. ka produkte të cilat duhen dhe produkte të cilat nuk të duhen. Për këtë duhet bërë një përzgjedhje, duke lënë jashtë listës ato produkte të cilat nuk janë të domosdoshme. Duke përzgjedhur do të shikoni se do t’ju ngelen më shumë para në fund të ditës.

Shfrytëzo ato që duhet

Të kursesh s’do të thotë që të qëndrosh në punë dhe vetëm në shtëpi. Ka shumë mënyra argëtimi, në tetarë kinema por dhe park si dhe kopsht zoologjik. E vetmja gjë që duhet pasur kujdes është përdorimi i situatave jo disa herë në javë.

Dita me shpenzime 0

Një nga 7 ditët e javës duhet të jetë patjetër me shpenzime 0. Mundësisht të jetë e hëna, pasi kështu niset edhe java më mirë. Asnjë blerje për të ngrënë, asnjë kafe, gazetë apo xhiro në supermarket (sepse është mirë që tundimet të shmangen gjithmonë).
Tërhiq aq sa ke

Një këshillë tjetër është që të bëni kujdes me buxhetin. Tërhiqni nga bankomati aq të holla sa ju nevojiten dhe shtrëngojeni dorën, duke blerë vetëm produktet më të nevojshme gjatë javës. Kartën e kreditit është mirë që ta mbyllni në një sirtar.

Tento dhe rezistoji tundimit

Pasi keni provuar një ditë duke mos shpenzuar asgjë, mund t’ia arrini sërish. Sekreti fshihet tek organizimi: shpenzimi, për shembull, duhet bërë duke sjellë ndërmend që gjatë atyre ditëve nuk është e domosdoshme të shkosh në supermarket, te bukëpjekësi, të darkosh në një restorant apo të porositësh picë në shtëpi. Provoni t’i rezistoni tundimit.

Bashkëpuno me të tjerët

Tregojuni të tjerëve se është diçka e mirë, po të sforcohen, që ta shtrëngojnë pak dorën: kjo është deklaratë e rëndësishme me të cilën u tregoni të tjerëve se po bëni një përpjekje të rëndësishme, por edhe një kërkesë apo tentativë pikërisht gjatë ditëve me kosto zero.

“Kutia magjike”

Nëse nuk keni llogari bankare, atëherë ju vjen në ndihmë e famshmja kutia e kursimit, e cila sot përdoret nga shumica e njerëzve që duan të kursejnë. Mund të zgjidhni një shifër që dëshironi, pastaj vini mënjanë të hollat që do të shpenzoni gjatë muajit ose javës.

Përsërit rregullat

Këto janë rregullat e para që duhet të ndiqni për një muaj me radhë. Nëse gjithçka funksionon ashtu siç e keni dëshiruar, mund të mendoni të hidhni një hap tjetër përpara: të arrini për shembull një shifër të caktuar si bonus, pavarësisht parave që keni shpenzuar gjatë ditës. Mund të imagjinoni sikur keni marrë një shpërblim të vogël ose një pagesë për një punë të kryer.Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën