Tetova News

Çfarë duhet bërë për të jetuar 100 vjeç

Shkencëtarët po përcaktojnë faktorët gjenetik që kontribuojnë në jetëgjatësinë
Brenda 2050 parashikohet një rritje me 30% e njëqindvjeçarëve  
Revista “Time”

Në mitologjinë greke, Zeusi i dha pavdeksinë Titones. Kjo tingëlloi shumë mirë. Por ky kishte një kurth. Titone mori jetën e përjetshme – por jo rininë e përjetshme. Ai jetoi kaq gjatë dhe u bë kaq i dobët sa iu lut Zeusit të merrte prapa dhuratën e tij. Në këtë numër – kontrolli jonë i parë shëndetësor nga gjashtë gjithsej këtë vit – ne nuk ju premtojmë pavdeksinë (ashtu si Zeus demonstroi, mund të jetë një bekim), por ne do të përqëndrohemi tek shkenca e jetëgjatësisë dhe të shpjegojmë se si mund të jetohet edhe më gjatë dhe më mirë. Pjesa më e madhe prej nesh do të donte të jetonte sa më gjatë, sidomos nëse ne mund të jemi në formë si Onie Meditoni, i cili në moshën 111 vjeç mund të ketë qenë personi më i vjetër që ka hedhur votën në zgjedhjet presidenciale të 2008. Ja një lajm i mirë: shumë prej nesh do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë. Nëse prespektiva e jetës do të vazhdojë të rritet me ritmet e saj aktuale, gjysma e fëmijëve të lindur në botën e zhvilluar sot do të festojnë ditëlindjen e tyre të 100. Për pjesën e parë të paketës tonë shëndetësore, Alice Park ka kaluar një pasdite të këndshme me familjen Hurlburt në Massachusetts – tetë vëllezër dhe motra të mbijetuar midis moshës 79-96 vjeç – të cilët bëjnë pjesë në studimin Long Life Family. Ashtu siç emri sugjeron, studimi rekruton ato njerëz me fat të cilët kanë lindur në një familje ku jetëgjatësia është një e dhënë. Shkencëtarët po përpiqen të përcaktojnë se cilët faktorë gjenetik, mjedisor dhe ato të sjelljes i bëjnë këto familje të jetojnë më gjatë. Bryan Walsh hulumton. Që në 1935, shkencëtarët vunë re se minjtë me një dietë të rreptë kalorike të kufizuar jetonin dy herë më shumë sesa sa brejtësat normal. Studimet e fundit gjetën një të ngjashme, edhe pse më e mutuar, tek njerëzit. Pyetja është, a do të jeni të gatshëm që të hiqni dorë nga pizza apo akullorja për 10 vjet shtesë të jetës?

A do që të bëjnë të jetohet më gjatë apo vetëm t’ju bëjnë të ndjeheni sikur jeni duke jetuar më gjatë? Xhefri Kluger shikon anët negative të papritur për SHBA-në qoftë se të gjithë do të jetoninë deri në 100 vjeç. Ndër pasojat: Shpërthimi i kostove të mjekësisë dhe sigurimive sociale, ashtu si përhapja e karbonit dhe gjurmët e mbeturinave. Sondazhet e laboratorëve të Laura Blue për kërkimet më të fundit për jetëgjatësinë, dhe Lon Tweeten dhe Andrea Ford siguruan një grafikë interesante që shikon jetëgjatësinë përreth botës. E gjithë paketa u vu së bashku dhe u redaktua nga Jeffrey Kluger dhe Sora Song, ndërsa Cindy Hoffman prodhoi dezaijnin.

Unë jam i gëzuar t’ju them se ne do të bashkëpunojmë me njeriun që unë mendoj si është Doktori i Amerikës, Mehmet Oz – kirurg, autor bestseller dhe drejtues i sindikatave në shkallë kombëtare Dr Oz Show – i cili do të shkruajë faqen e fundit për kontrollin e shëndetit tonë. Megjithatë, Dr Oz do të shpjegoj në stilin e veçantë të tij bisedor se si është e mundur të përdorni shkencën për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Origjina e familjes

Mos e shkruani këtë! Vendosni lapsin tuaj larg! “Agnes Bakli është duke u përpjekur më kot që të kthej një histori zbavitëse që motrat e saj janë duke më treguar mua se si ajo kishte zakon për tu larguar nga shtëpia si një adoleshente. (Ajo e kishte favorizuar djem me motorra.) Kur babai i tyre fshehu këpucët e saj për ta mbajtur në shtëpi, Agnes thjesht kaloi derën krysore dhe kërceu jashtë dritares. “Secili do të mendonte se unë isha një ngatërrestare,” ankohet ajo. Mos u shqetësoni, Agnes. Ju mund të keni pasur disa kënaqësi si një adoloshente, por ka një jetë provash për të dëshmuar se jeni arritur në respekt. Një jetë, që është, që tashmë përfshin një dekadë të plotë dhe më shumë se 80 vite, që një vajzë e lindur në SHBA sot mund të presë për të jetuar. Agnes ka lindur në 1913 – vitin që u hap Grand Central Terminal në Nju Jork dhe Shërbimi Postar i SHBA filloi dërgimin e pakove, si dhe letrave – i cili e bën atë 96 vjeç. Në fakt, e gjithë familja Hurlburt është një model i jetëgjatësisë, energji për shëndetin, që e bën atë një kandidat perfekt për Studimin e jetëgjatësisë familjare, një hetim mbi faktorët që kontribuojnë në prodhimin e anëtarëve të familjeve  të cilët jetojnë në 80 vjetët e tyre, 90 madje edhe 100 vjet. Studimi – i sponsorizuar nga Instituti Kombëtar për Plakjen, pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit – përfshin hetuesit nga katër qendrat kërkimore amerikane dhe një daneze. Ideja, thotë Dr Thomas Perls, kërkuesi kryesor i Medical Center në Universitetin e Bostonit, kërkon që të kuptojë se cilët faktorë gjenetik, mjedisor dhe të sjelljes kontribuojnë në jetëgjatësinë. “Kur bëhet fjalë për variacione të rralla gjenetike që kontribuojnë në jetëgjatësinë, analiza e familjes është veçanërisht e fuqishme,” thotë ai. “Por, vetëm për shkak se diçka ndodh në një familje nuk do të thotë domosdoshmërisht se është gjenetike. Ka shumë sjellje dhe tradita që ndodhin në familje që luajnë një rol në shpresën e një jete më të gjatë. Ne duam që të përdorim këto familje për të zbuluar se çfarë këta faktorë janë.” Nuk mund të mohohet se prespektiva e një jete më të gjatë po shton numrin e të moshuarve – njerëz mbi moshën 65 – në popullsinë tonë. Por është rritja më e shpejtë e atij nëngrupi të moshuarish që dëshmon pjesën më interesante për studiuesit – ata mbi moshën 85, në veçanti 100 vjeçarët e lindur në fund të 1800, të cilët kanë jetuar me epidemibë e gripit të 1918, Depresionin e Madh dhe dy luftërat botërore; dëshmitarë të votës së grave dhe uljes në hënë, dhe janë ende këtu, në të njëjtin hap me ngjarjet botërore gjatë administratës së presidenti të parë afro-amerikanë.

Parashikimet

Në regjistrimin më të fundit, zyrtarët e shëndetësisë parashikojnë se deri në vitin 2050, më shumë se 800.000 amerikanë do të shtyhen në shekullin e dytë të jetës së tyre. Pasi numrat e regjistrimit të 2010 janë tabuluar, disa ekspertë besojnë se kjo shifër do të rritet. Nga të gjitha llogaritë, këto 100  vjeçarë të rinj janë larg atyre njerëzve të dobët, të sëmurë, që janë të detyruar të qëndrojnë në shtëpi që gjithkush mund të presë. Në të kundërt, shumica e tyre janë mendërisht vigjilent dhe relativisht të lirë pa paftësitë të kufizuara dhe janë anëtare aktiv të komuniteteve të tyre. Ata thjesht mund të përfaqësojnë një model të ri të plakjes, që ekspertët e shëndetit shpresojnë që mund të matet, qoftë për ta bërë jetën tonë të plotë dhe për të lehtësuar barrën e kujdesit shëndetësor që popullsisë tonë gjithnjë e më të shumtë në numër do ti imponohet në dekadat e ardhshme. Shumica e njerëzve sot bien pre e sëmundjeve kronike që godasin në mesin e pjesës së fundit të jetës – kushte të tilla si kanceri, sëmundje të zemrës, iktus dhe çmenduri – dhe përfundojnë me aftësi të kufizuara që rrjedhin nga këto sëmundje për të gjithë pjesën tjetër të mbetur të jetës së tyre. 100 vjeçarët, nga ana tjetër, duket se janë jashtëzakonisht elastik kur është fjala për ti injoruar shqetësime të tilla; ata duket se tërheqin disa rezerva që i lejon ata që të rimarrin veten nga problemet e shëndetit dhe mbeten relativisht të fortë deri në ditët e tyre të fundit. Dhjetra studime kanë hetuar individëve të tillë, me qëllim që të mbledhin sekrete të vjetërsisë së tyre të shëndetshme. Këto analiza, megjithatë, kanë ndjekur përgjithësisht dy paralele të ndara, edhe pse ato kanë qënë të ndara. Qasja tradicionale ka qenë ajo për të studiuar stilin e jetesës dhe komponentëve të sjelljes të plakjes – zakonet e mira, të tilla si një dietë e shëndetshme, aktiviteti i rregullt fizik dhe ushtrime mendore që mund të mbajnë të gjallë një të moshuar në vitet e tij të arta. Studimi i Neë England mbi njëqindvjeçarët, i cili përfshiu 850 njerëz që hyjnë në 100 vjetorin e tyre, për shembull, ka identifikuar disa tipare të sjelljes dhe personalitetit që duket se janë thelbësore për jetëgjatësinë, duke përfshirë edhe mos pirjen e duhanit, duke qënë estrovers, i butë dhe të qëndrojë i dobët. Më vete, biologët dhe gjenetistët kanë ndjekur sekretet e jetëgjatësisë në një nivel qelizor ose molekular, së pari tek kafshët dhe më shumë kohët e fundit tek njerëzit. Qëllimi është të identifikojë gjenet që lidhen me ngadalësimin e plakjes normale dhe shmangien e sëmundjeve kronike që shoqërojnë atë. Por, me progreset në teknologjinë gjenomike, që lejojnë shkencëtarët të skanojnë mijëra gjene nga një mostër e vetme në një moment dhe pastaj i lidhin me funksionet e tyre specifike në trup. Kërkuesit në lëndën e plakjes mund të fillojnë në fund të ngjisin së bashku të dyja fijet e hetimit. Rezultati është një tapiceri e ndërlikuar që po fillon të zbulojë saktësisht se si mund të shtyjmë kufijtë e jetës. Këto rezultate mund të na çojnë përfundimisht nga ilaçet ose komponimet e tjera që imitojnë mekanizma të tillë natyror, duke zgjatur më shumë jetën pak më të gjatë duke mbajtur gjenomën në gjendje të mirë, për shembull, ose duke nxitur mbrojtjet e trupit kundër radikalëve të lirë. Në qoftë se ne nuk mund të qëndrojmë kronologjikisht të rinj, arsye e shkencëtarëve, të paktën mund të jetojnë dhe të ndjehemi sikur jemi. “Jemi duke jetuar një revolucion,” thotë David Sinclair, një profesor i patologjisë në Harvard Medical School, i cili ka studiuar plakjen tek kafshët dhe bashkëthemelues i Sirtris, një kompani Biotech që zhvillon komponimet antiplakje. “Unë mendoj se ne mund të kemi dorën e parë mbi molekulat që mund të përmirësojnë shëndetin.” Edhe pse nuk jemi të pajisur me gjene që mund të na lehtësojnë 100 vitete tona, shumica prej nesh me siguri mund të mësojë diçka nga familja si Hurlburts.

Nga majaja e birrës tek burrat

Relativisht deri në kohët e fundit, të dhëna më të mira në lidhje me faktorët e përfshirë në rritjen e plakjes nuk erdhi nga njerëzit e plakur të shëndetshëm, por nga të tjerë, lloje të tjera më pak interesante. Merrni, për shembull, majanë e birrës. Këto organizma na dhanë shenjat e para. Ishte majaja e birrës dhe, më vonë, mizat dhe brejtësat që dhanë rezultatet e para për kufizimin e kalorisë, hipotezë intriguese se një futje e reduktuar në mënyrë drastike e kalorive mund të zgjasë jetën.

Edhe pse nuk ka prova të forta se e njëjta dukuri ndodh tek njerëzit, studiuesit si Leonard Guarente në Institute of Technology në Massachusetts gjeti gjene të majasë së birrës që duket se shkaktojnë një ushqim të kufizuar të metabolizmit të përdorimit të energjisë në mënyrë më efikase, që djeg përmes inventarit kalorik vetëm normën e drejtë për të ruajtur procesin e mbajtjes së jetë duke i mbajtur diçka për përdorim në të ardhmen. Sinclair i quan këto gjene të mbijetesës. Kur ato janë të aktivizuara, ai thotë se, ato stabilizojnë ADN-në dhe, në rastin e majasë, zgjasin mbijetesën më shumë se 30% sesa çfarë është normale. Deri më tani, Sinclair dhe të tjerë kanë identifikuar një duzinë gjenesh të ngjashme tek njerëzit. Ata që ata shpresojnë të bëjnë është të gjejnë një mënyrë për të trasformuar këto rrugë, pa sforcuar pjesën tjetër të trupit. Por ndërsa gjenet janë me siguri një komponent i rëndësishëm i plakjes, ata nuk mund të jenë faktori më i rëndësishëm, sepse ne nuk kemi shumë kontroll ndaj tyre. Lajm i mirë është se sipas studimeve të kryera mbi kafshët, vetëm 30% e plakjes është e bazuar gjenetikisht, që do të thotë se shumica e variablave të tjera janë në duart tona. Jo vetëm që është e mundur të merren  faktorë të tillë nën kontroll që ndihmojnë në ngadalësimin e procesit të plakjes para fillimit të tij, ajo mund të ndihmojë edhe ata që janë tashmë në vitet e tyre të arta, të përmirësojnë formën e tyre dhe forcën. Studimet e fundit kanë treguar, për shembull, se kur të moshuarit nga mosha 65-75 vjeç ushtrohen me pesha rezistuese, ata mund të përmirësojnë rezultatet e tyre në testet e kujtesës dhe vendimmarrjes.

Ndikimi i mjedisit

Kërkime të tjera, në Gjermani, kanë zbuluar se aktiviteti i rregullt fizik ul rrezikun e zhvillimit të dëmtimit njohës tek njerëzit mbi moshën 55 vje. Nga 70%-30% e ndarë mes mjedisit dhe gjeneve, megjithatë, nuk aplikoet tek të gjithë. Për të moshuarit me fat si ata të cilët kualifikohen për studim LLFS, e kundërta duket se është e vërtetë. Perls ka gjetur se tek 100 vjeçarët, janë kryesisht gjenet që janë sekreti për vitet shtesë. Kjo nuk është befasuese, nga momenti që këta njerëz përfaqësojnë kufijtë ekstremë të shpresës për specien tonë të jetës. Por aksidentin e 100 vjeçarëve të lumtur mund ta përfitojnë edhe pjesa tjetër e jona, edhe pse se Perls dhe kolegët e tij janë të suksesshëm në punën e tyre. Qëllimi i tyre i parë është që të vizatojnë një hartë të plotë të genomes së subjekteve të tyre, për të kuptuar se çfarë i bën orët e tyre të vdekshmërisë të ecin kaq ngadalë dhe për kaq gjatë. “Ne mendojmë se njëqindvjeçarët do të jenë vërtetë efikas kur bëhet fjalë për variacione gjenetike ose kombinime që janë të rëndësishme për të jetuar për moshën e vjetër,” thotë Perls.

Sfida e shkencëtarëve

Sfida për shkencëtarët është të identifikojnë ato gjene që kontribuojnë jo vetëm në jetëgjatësinë, por për një jetëgjatësi të shëndetshme në veçanti. Në bazë të mbledhjes së saj unike të të dhënave gjenetike të New England, ekipi Perls, ndodhet aty për identifikimin e një sërë gjenesh. Nga faktet e mbledhura deri tani, duket se për pjesën më të madhe, njerëzit që jetojnë deri në 100 vjeç dhe më tej, janë të detyruar të shmangin sëmundje kronike. Rreth 40% e njëqindvjeçarëve kanë përjetuar një nga këto sëmundje gjatë jetës së tyre, por ata duket se i kanë kaluar pa probleme apo komplikacione. Dhe kur ata sëmuren, sipas studimi të Perls i kryer në vitin 1996, ata kanë më pak gjasa për të hyrë brenda kujdesit intensiv (ICU) dhe shpesh kërkojnë më pak kura të shtrenjta për pranim – të paktën në krahasim me kirurgjinë kardiake, kimioterapinë dhe procedurat e tjera të ICU-së. Edhe pse investigatorët e LLFS shikojnë për një spastrim të plotë të gjeneve pas elasticitetit të tillë, kërkues të tjerë janë duke u fokusuar në fushat individuale të trupit – veçanërisht të trurit. Dr Bruce Yankner në Harvard Medical School është duke studiuar se çfarë e dallon truri që e bënë atë të 100 me rënie të kufizuar të njohjes nga ato që dorëzohej ndaj fatkeqësive të sëmundjes Alzheimer ose forma të tjera të çmendurisë para moshës 85. Yankner zeroi gjenet në lëvoren ballore – e cila është i përfshirë në të mësuarin e lartë, planifikimin dhe vendosjen e qëllimit – tek njerëzit e moshës 24-106. Kjo është një hapësirë e madhe kronologjike, dhe ai kapi një ngarkesë të madhe gjenetike: kërkimi identifikoi jo më pak se 440 gjene që fillojnë të ngadalësohen pas moshës 40 vjeç. Duke përdorur të stabilizuarin si një pikë fillimi, grupi Yankner është duke u përpjekur për të përcaktuar se çfarë të bëjë më ato gjene që ndikojnë në proceset individuale të vjetërimit. Në të vërtetë, një rol rastësor është pikërisht ajo që sugjerojnë rezultatet e para. Funksioni kryesor i mbledhjes së gjeneve të trurit, ajo që Yankner ka identifikuar është rregullimi i lidhjes mes neuroneve – me rëndësi jetike, duke parë se është në gjendje të mirë lidhjet që mbajnë në jetë neuronet. Ndërmjet atyre që ikin të parat kur qelizat fillojnë të vdesin janë ata që janë të përfshira në të mësuarin dhe kujtesën. Kjo mund të ndihmojë të shpjegojë edhe pse të moshuarit e mprehtë janë të prirur ndaj momenteve të nivelit të lartë, tendenca për të harruar informatat e marrë rishtas ose përsëritja e historive apo pyetjeve, ndonjëherë pa pushim. Gjene të tjera në koleksion kanë detyrë më të saktë të riparimit, që fikson gabime në ADN. Pa këtë mirëmbajtje të tillë, aktivitetet normale gjenetike janë të kompromentuara. Megjithatë, pavarësisht nga entuziasmi për zbulimet e tij gjenetike, Yankner gjithashtu është i bindur se ADN nuk është e ardhmja. Ashtu si mund të jetë e mundur mbajtja në formë e trupit përshtatet me zakone të mira jetese dhe duke shmangur substanca ndotësve, toksina dhe kancerogjene, mund të jeni në gjendje të mbani të shëndetshme gjenet tuaj. Ambienti provokon alterimin e gjeneve-të njohura si ndryshimet e epigjenetike-mund të ndikojnë kur një gjen aktivizohet, dhe si ndërvepron me gjenet e afërta. Radikalët japin një studim të mirë të çështjes të procesit epigjenetik. Si mosha e trurit, e cila në varësi të motit ndikohet nga një bombardim i vazhdueshëm nga këto jone shkatërruese oksigjeni. Trupi është në gjendje të vëtë arnë mbi këto pjesë të vogla dhe të shkurtojë gjenomin, por me kalimin e kohës ndërmjetësit gjenetikë nuk mund të mbajë më, dhe funksioni i gjeneve është i komprometuar. Bilanci midis veshjes gjenetike dhe riparimit mund të jetë çelësi për një tru të shëndetshëm. Nga skanimi i gjenomeve të njëqindvjeçarëve, Yankner shpreson të izolojë gjenet dhe proceset biologjike e bashkëngjitur me ta, që ndihmojnë ata të qëndrojnë përpara të dëmit. Kjo punë mund të shpjegojë gjithashtu rritjen trupore. Hipotezat tregojnë se njerëzit mund të përmirësojnë shanset e tyre për të mbetur vigjilentë mendërisht dhe duke mbajtur mendjen e tyre të angazhuar. Mësoni një gjuhë të re, merruni me një hobi dhe mbani një rrjet të pasur me lidhje shoqërore, janë të gjitha mënyra për të mbajtur aktive neuronet e trurit. Yankner dhe të tjerë shpresojnë të izolojnë qarqet në tru që duket të jenë më aktive në këtë proces.

Një lloj i ndryshëm rinie

Nëse të gjithë mund të fillojnë të imitojnë atë që bëjnë njëqindvjeçarët natyrisht, do të përfitojnë një model të ri jetese. Agnes ishte mendërisht e shkathët mjaftueshëm, aq sa ajo mësoi të drejtonte automjetin kur ishte 63 vjeç, dhe ajo vetëm kohët e fundit hoqi dorë nga patenta e saj (“Unë isha një shofere shumë e shpejtë, por ata nuk kapën mua” pranoi ajo ); Walter 84 vjeç është një piktor i realizuar, Muriel 89 vjeç shkruan poezi; James 91 vjeç, është gjithashtu një poet; Peter 80 vjeç mësoi vetë të luajë piano; Millie 93 vjeç, lexon një gjysmë duzinë me libra çdo javë (“Unë pëlqej librat emocionuese me shumë veprim”, thotë ajo); Helen 88 vjeç, stilon kukulla me modele të ndërlikuar, duke i plotësuar me kostume sipas periudhave; dhe Peggy 79 vjeç pëlqen të gatuajë dhe të lexojë. Në qoftë se studimet do të përcaktojnë se si mund të adaptojmë sjellje të tilla që mund të ndikojnë në forcimin e gjeneve, ata do të kenë nevojë për më shumë vullnetarë, dhe studimi i New Egland, do të jetë gati. Deri tani, studimi përfshin 840 familje si Hurlburts, me 4.800 vëllezër dhe motra që ishin të paktën 79 vjeç kur ata u regjistruar në vitin 2006 dhe shumë e fëmijëve të tyre. Të gjithë pjesëmarrësit e regjistruar u intervistuan me imtësi, treguan historitë familjare dhe siguruan mostrat e gjakut dhe ADN-së. Dhe për fat të mirë të gjithë kanë bërë pjesën e tyre. “Unë jam i interesuar për të parë nëse ndikimi i tyre mund të bartin informacione të mira mbi të brezit tonë”, thotë Janet Kinnally, 61 vjeç, e cili u bashkua në studim së bashku me nënën e saj, Helen. “Unë shpresoj se kërkimet çojnë në zbulime që janë të dobishme për gjeneratat e ardhshme.” Asnjë nga këto nuk do të thotë se studimet qindvjeçare do të prodhojnë një pilulë për rininë për pjesën tjetër që secili prej nesh do e jetojë në kohë ose s’do e arrijë kurrë, pavarësisht nga të gjitha pretendimet e bëra nga studiuesit që kanë realizuar komponimet e hormoneve, që ndihmojnë për zbulime të tilla si rritje e njeriut, një përbërës i gjetur te verë e kuqe. Qëllimi, të paktën në fillim, do të jenë thjesht të na japë përsëri disa çaste të asaj që kemi humbur, duke jetuar një jetë moderne, që do të thotë mbiushqyerje, mbishtresim dhe jetë joaktive. “Një ide e gabuar te kërkimit mbi plakjen është se ne jemi në kërkim të kurave për të parandaluar plakjen”, thotë Sinclair. “Ajo që ne po shpresojmë të bëjmë është që të vijmë me diçka që do të na japë një mënyrë jetese që tani e gëzojnë vetëm qindvjeçarët.” Kjo është një ide që sigurisht apelon për tre dyzina fëmijësh të Hurlburt, që duan të besojnë se gjenet e prindërve të tyre mund të ndihmojnë për t’u dhënë atyre një këmbë, por ende nuk po shfrytëzojnë shanset. “Stili jonë i jetesës është më i vështirë sesa e kanë pasur ata”, thotë Maureen Miraglia, 62, një nga vajzat e Agnes. “Por unë jam duke u përpjekur për të ndryshuar që të jem si nëna ime. Shumica e miqve të mi janë duke folur për pension, por unë shoh nga nëna ime, dhe jam duke pritur dekadën e ardhshme dhe duke u përpjekur të kuptoj se çfarë unë dua të bëj”. Si studime të atyre që kanë jetuar më gjatë midis nesh, vazhdojnë të zbulojë më shumë sekrete për të jetuar edhe në moshë të vjetër, ne mund të shpresojmë se është një dilemë e lumtur që shumë prej nesh do të kenë.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën