Tetova News

Testet e çuditshme të Oksfordit e Kembrixhit

Të dalësh nga skemat, të dish të improvizosh, të dish të tregosh forcën e karakterit: janë më të rëndësishme se kultura e përgjithshme


Njohja e mirë e lëndëve dhe notat e mira kalojnë në plan të dytë
Të përgatitur në shkollat më prestigjioze të Anglisë, nga profesorë që vijnë nga po këto shkolla me tradita unike pedagogjike e me standarde nga më të lartat në rruzull, mund të thuhet me plot gojën se bëhet fjalë për studentë mjaft të përgatitur. Por duket se nuk mjafton. Studentit, që synon të hyjë në universitetet prestigjioze angleze të Oksfordit e Kembrixhit, nuk i mjafton thjesht të ketë nota mbi mesataren, por duhet të zotërojë atë "kleçkën" që e bën të vetëm e të pakapshëm nga të tjerët. Kultura e përgjithshme? Tejet e rëndësishme. Por, si edhe në të gjitha vendet, pjesa dërrmuese e studentëve dhe nxënësve zotërojnë pak a shumë të njëjtën sasi e natyrë informacioni. Janë ata që zotërojnë doza më të mëdha intelekti e informacioni, individë që kanë edhe shanset më të mëdha për të bërë përpara. Si të vërehet një gjë e tillë në testet e pranimit? Shumë e thjeshtë: duke drejtuar pyetje që në plan të parë duken disi të pakuptimta e ekstravagante, por që nga ana tjetër fshehin brenda sekretin për të zbuluar aftësitë e kandidatëve për të arsyetuar përtej skemave të zakonshme, për të improvizuar në një terren veprimi të panjohur për ta, për të provuar se kultura e tyre e përgjithshme është përtej asaj që mësohet në libra e që e zotërojnë pjesa dërrmuese e tyre. Për të mos thënë që teste të tilla, jashtë të zakonshmes, shërbejnë për të zbuluar personalitetin e këtyre kandidatëve, për të parë nëse janë vërtet të aftë për t\‘u bërë klasa drejtuese e së ardhmes. 


Ja disa nga pyetjet që u bëhen studentëve për t\‘u pranuar në Kembrixh: 


- Bëni një paralelizëm mes muzikës e arkitekturës - Fakulteti i Arkitekturës

- Ka lidhje mes kulturës greke e japoneze? - Letërsi klasike

- Nëse një mëngjes do të përshkonit të gjitha fakultetet e universitetit, ç\‘pyetje do të bënit, apo ç\‘pyetje do të parapëlqenit t\‘iu drejtonin? - Fakulteti i Ekonomisë

- Ku ndodhet depozita jonë e gëlqeres? - Fakulteti i Gjeografisë

- Hitleri përfaqëson vërtet të keqen? - Fakulteti i Historisë

- Jeni dakord që loja e golfit bazohet e gjitha te fati? - Fakulteti Ekonomik

- Sa e rehatshme është karrigia ku jeni ulur? - Fakulteti Juridik

- Ç\‘është një pemë? - Fakulteti Mjekësor

- Përse luani ping-pong? - Fakulteti i Matematikës

- Përse nuk e kemi një vesh në mes të fytyrës? - Fakulteti i Mjekësisë

- Më thoni diçka interesante për veten tuaj - Fakulteti i Gjuhëve Moderne dhe Mesjetare

- Më përshkruani një patate dhe krahasojeni me një qepë - Fakulteti i Shkencave Natyrore

- Po të ishit mi, cila do të qe gjëja më e rëndësishme për ju? - Fakulteti i Shkencave Natyrore

- Ju pëlqen qyteti i Birmingemit? - Fakulteti i Shkencave Politike dhe Shoqërore

- Ku do ta shpinit një marsian për t\‘i treguar sa më mirë kulturën britanike? - Fakulteti i Shkencave Politike e Shoqërore

- Janë gjashtë kandidatë dhe vetëm dy vende. Përse duhet të jeni ju një nga të përzgjedhurit? - Fakulteti i Studimeve Teologjike dhe Fetare

- Cila është domethënia e jetës? - Fakulteti Juridik

- Si funksionon një kitarë elektrike? - Fakulteti i Shkencave Natyrore

- Në trupin e një lope cila është përqindja e ujit që gjendet në raport me rezervat ujore planetare? - Fakulteti i Veterinarisë 
Disa nga pyetjet që u drejtohen kandidatëve për të hyrë në Oksford 


- Cilët janë problemet që i duhet të zgjidhë gjatë dhjetë viteve të ardhshme një inxhinieri në një prej skuadrave të Formulës 1? - Fakulteti i Inxhinierisë

- A mund të kultivohen kërpudha në banjën e shtëpisë? - Fakulteti i Shkencave Biologjike

- A përdorin taksistët pjesë të ndryshme të trurit për të mbajtur mend rrugët? - Fakulteti i Psikologjisë

- Si mund të dimë që 1+1=2 kur koncepti i numrave është shpikur nga vetë njeriu? - Fakulteti i Filozofisë dhe Gjuhëve Moderne

- Në rast se do të kishit përballë tri gra shumë të bukura e krejtësisht të zhveshura, cilën do të zgjidhnit? Kjo do të kishte ndonjë rëndësi në aspektin ekonomik? - Fakulteti i Filozofisë, Politikës dhe Ekonomisë

- Përse flaka ngrihet gjithnjë lart? - Fakulteti i Fizikës

- Ç\‘mendim keni për "të vepruarin" në çifte gei? - Fakulteti i Psikologjisë, Filozofisë e Fiziologjisë

- Musolini kishte interes ndaj arkeologjisë? - Fakulteti i Arkeologjisë e Antropologjisë

- Kjo është një degë akacie: përshkruajeni - Fakulteti i Shkencave Biologjike

- Ekziston gjuha? - Gjuhë Klasike

- Krahasoni gripin e shpendëve me uraganet - Fakulteti i Gjeografisë

- Përse dikush do të zgjidhte të jetonte në një vend si Islanda? - Fakulteti i Gjeografisë

- Përse arkeologëve u pëlqejnë kaq shumë vazot? - Fakulteti i Historisë Moderne

- Më shpjegoni jetën e Naomi Campbell - Fakulteti Juridik

- Në rast se bie shi, lageni më pak duke ecur apo duke vrapuar? - Fakulteti i Mjekësisë

- Përse nuk ka shumë opera lirike në gjuhën frënge? - Fakulteti i Gjuhëve Moderne

- Përse të zinjtë thonë se të bardhët nuk dinë të luajnë rrep? - Fakulteti i Muzikës

- Një filxhan kafe ftohet më shpejt në rast se qumështi i hidhet përpara, apo pasi është përzier sheqeri? - Fakulteti i Fizikës

- Ju e konsideroni veten "si shpirt"? - Fakulteti i Filozofisë, Politikës e Ekonomisë Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën