Posts

Showing posts from September, 2010

Tetova News

Pablito dhe fundi i lumtur i një përralle të copëtuar

Ishte idhull, u skualifikua, u kthye dhe fitoi Botërorin. Kjo është me pak fjalë parabola e Paolo Rossi, i cili që nga viti 1980 deri në vitin 1982 jetoi dy vitet më të rëndësishëm të jetës së tij
Ishte idhull, u skualifikua, u kthye dhe fitoi Botërorin. Kjo është me pak fjalë parabola e Paolo Rossi, i cili që nga viti 1980 deri në vitin 1982 jetoi dy vitet më të rëndësishëm të jetës së tij. "Kam menduar që ta lë Italinë dhe të pushoj së luajturi futboll. Më ka shpëtuar vetëdija e të qenit i pafajshëm". Në fillimim pati të njëjtin reagim si ai i Gregor Samsas tek "Metamorfoza" e Kafkës. Është një ankth, një ankth i gjatë, herët a vonë zgjohem dhe gjithçka zhduket. Jo, nuk jam unë, ajo që po më ndodh është ireale. Në fakt ishte tmerrësisht e vërtetë. Paolo Rossi nuk i…

Të mbrosh dhe të ruash. 10 fjalë kyçe për konservatorët

                 Në vitet e fundit mendimi konservator është kthyer shumë në modë edhe në Europë. Por çfarë synon që të mbrojë dhe nga çfarë parimesh frymëzohet konservatori? Çfarë e dallon një reaksionar, një konservator dhe një progresist?
Në vitet e fundit mendimi konservator është kthyer shumë në modë edhe në Europë. Por çfarë synon që të mbrojë dhe nga çfarë parimesh frymëzohet konservatori? Çfarë e dallon një reaksionar, një konservator dhe një progresist? Jens Jessen, gazetar gjerman dhe kryeredaktor i faqeve kulturore të revistës së përjavshme "Die Zeit", provon që të bëjë qartësi mbi një koncept akoma sot në errësirë dhe i përdorur ndoshta me ndrojtje të tepruar. Në Gjermani mendimi konservator ka pasur për një kohë të gjatë një aureolë të shëmtuar. Vetë politikanët e …

Lidhja e ngushtë mes masonerisë dhe fashizmit

1925, duel Antonio Gramsci - Benito Mussolini lidhur me masonerinë dhe fashizmin: "Është 'partia e borgjezisë' italiane e vetme dhe më e fuqishme. Fashizmi e sulmon për ta zëvendësuar me borgjezinë në drejtimin e shtetit"...
Fuqizimi i fashizmit në kurriz të popullit
Kapitull i marë nga libri "Massoneria e Fascismo" i Fabio Venzi Gramsci flet në Dhomë për ligjin lidhur me shoqatat sekrete (Legjislatura XXVII - sesioni i parë - diskutime të 16 majit 1925). Botojmë të zgjeruar transkriptimet e ndërhyrjes së Antonio Gramsci në Dhomë lidhur me shoqatat sekrete, pasi bëhet fjalë për një dokument historik të jashtëzakonshëm: jo vetëm pse tregon intelektualin e madh marksist në përplasje të hapur me Mussolinin në atë që do të mbesë diskutimi i vetëm i tij në Parlamen…

Periudha e tretë e jetës, është më e mira

Image
Një studim i kryer nga disa shkencëtarë amerikanë ka zbuluar se preokupimet tek meshkujt fillojnë të zhduken në moshën pesëdhjetëvjeçare
Një studim i kryer nga disa shkencëtarë amerikanë ka zbuluar se preokupimet tek meshkujt fillojnë të zhduken në moshën pesëdhjetëvjeçare. Duket se kjo moshë për shumë e shumë njerëz mendohet të jetë si një jetë e dytë. Një grup psikologësh amerikanë, kanë bërë një studim shumë interesant duke intervistuar 340 mijë persona, nga mosha 18 deri në 85 vjeç. Ata kanë zbuluar se në moshën 50-vjeçare, periudhën e tretë të jetës, shëndeti psikologjik është më efektiv se sa para njëzet vjetësh: ndryshon drejtim dhe fillon të rritet. Rigjetja e rinisë në moshën 50-vjeçare është matur nga një ekip psikologësh të universitetit "Stony Brook University" në Nju Jork dhe ësh…

Ditët që ndryshuan botën teknologjike

                 Në vitet e para të erës së PC-ve, IBM kishte një konkurrencë të pakët nga prodhuesit e tjerë të kompjuterëve DOS. Por, kur Intel rriti fuqinë procesuese të CPU-ve nga 16bit në 32bit Compaq befasoi Big Blue
Beteja e madhe për të drejtat e kopjimit
Compaq klonon IBM-in 9 shtator 1986 - Në vitet e para të erës së PC-ve, IBM kishte një konkurrencë të pakët nga prodhuesit e tjerë të kompjuterëve DOS. Por, kur Intel rriti fuqinë procesuese të CPU-ve nga 16bit në 32bit, standard i cili dominon edhe sot, Compaq befasoi Big Blue, duke e tejkaluar në treg me kompjuterë që kishin çipat e rinj 386 të Intel, me çmime konkurruese ($6499). Papritmas, IBM nuk po mundte të vendoste ritmin, apo çmimin, për PC. Microsoft ndërtoi Office 1 gusht 1989 - Shumë pak njerëz e mbajnë mend se Microsoft Office e ka b…

Flurudha