Tetova News

Po vjen 3D


Fati i tij ishte të ndryshonte historinë e kinemasë. Por "Avatar", filmi kolosal i James Cameron është duke ndryshuar historinë e ... televizionit. I shtyrë nga prodhimet e mëdhaja kinematografike, tashmë tridimensionali për përdorim shtëpiak është një realitet: pikërisht këto ditë kanë mbërritur në dyqanet e Evropës ekranet që të mundësojnë të shohësh në të gjitha këndet. Programet janë të rrallë, sigurisht, por prodhuesit e këtyre lloj televizorëve të thonë se shumë shpejt, një pjesë e mirë e programeve televizivë do të jenë në tridimensional.
Një udhëtim për të zbuluar nëse ato që thuhen mbi televizorin e ri janë legjendë apo e vërtetë.
Ka lloje të ndryshëm TV 3dimensionalë
E VERTETE. Teknologjia më e mirë (e përdorur në të gjithë ekranët e fotografive që shoqërojnë këtë artikull) eshtë ajo me syze aktive. Në ekran alternohen të paktën 120 herë në sekondë pamjet që janë të destinuara për secilin prej syve. Ndërkohë që televizori transmeton atë për të djathtin, errësohet "lentja" e majtë dhe e anasjellta. Ndërsa me syzet pasive, e njëjta pamje është e ndarë në vija horizontale: njëri sy sheh çift dhe syri tjetër sheh tek. Cilësia është pak më e ulët.
Syzet përshtaten me të gjithë TV
E PAVERTETE. Nëse, për shembull, ke një TV Sony dhe merr me vete syzet aktivë tek një mik që ka Samsung... harroje që të shohësh televizor!
Nëse TV im ka sistemin 100Hz, është i përshtatshëm për të parë programe në 3D.
E PAVERTETE. Asnjë prej modeleve të disponueshëm aktualisht (duke përfshirë ata 600 Hz) nuk është gati për tredimensionalin.
Pamjet në 3D janë më të errëta se normalja
E VERTETE. Dhe nuk mund të jetë ndryshe përderisa mban edhe syzet e errëta. Duke lënë mënjanë shakatë, është fakt që këto syze nuk përdorin lente, por ekrane të vegjël LCD, që nuk janë tërësisht transparentë e si rrjedhim, e zbusin dritën. Për të hequr bezdinë mjafton të rrisësh dritën e ekranit.
Televizorët e rinj shfaqin në 3D programet normalë.
E VERTETE. Për filmat me kartona dhe aksion rritja e cilësisë në krahasim me televizorët normalë është e dukshme. Dhe e anasjellta, risjellin filmat 3D në 2D normal.
Filmat blu-ray do të jenë në 3D
E VERTETE. Pothuajse të gjithë prodhuesit po hedhin në treg lexues blu-ray në 3D. Sony lejon madje azhornimin e disa modeleve që janë tashmë në shitje. Titulli i parë blu-ray që do të jenë i disponueshëm në 3D do të jetë filmi me kartona "Shi qoftesh".
Me këta TV mund të luaj duke shijuar tridimensionalin e vërtetë.
E VERTETE. Nga kjo verë që po vjen mund të përdorësh lojërat që ke në PlayStation 3 të përditësuar (bëhet me një software). Ndërsa sa i përket Xbox, ka vetëm heshtje.
Duke filluar nga 2011 do të shohësh në 3D edhe pa mbajtur syzet.
E VERTETE. Televizorët tridimensionalë që funksionojnë pa syze janë ende eksperimentalë. Janë provuar, por në krahasim me ata që përdoren me syze, këta të bëjnë me dhembje koke!
Televizorët tridimensionalë kushtojnë shumë më tepër se sa të tjerët që janë aktualisht në treg.
E VERTETE! Një televizor 3D 40 kushton afro 2 mijë euro kundrejt 1500 të një televizori normal: 25 përqind më shumë.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën