Tetova News

100 njerëzit më me influencë në botë “Time” zgjedh personazhet që kanë më shumë ndikim në zhvillimin e njerëzimit Nga Barack Obama, Sarah Palin e deri tek këngëtarja e çuditshme Lady Gaga

Lista e “Time 100” nuk është për influencën e pushtetit, por për pushtetin e influencës. Disa prej njerëzve në listë janë me influencë në kuptimin tradicional të kësaj fjale, janë drejtues shtetesh si Barack Obama, drejtues korporatash si Robin Li. Por në listë gjithashtu gjenden njerëz që ndikojnë në botë me idetë e tyre dhe transformojnë jetët e të tjerëve. Tradita e zgjedhjes së “Personit të vitit” nisi në vitin 1927, kur redaktorët e revistës “Time” rishikonin lajmet më interesante të vitit. Ideja ishte gjithashtu një përpjekje për të ndrequr gabimin editorial që kishte bërë në fillim të vitit, duke mos nxjerrë në kopertinë aviatorin Charles Lindberg, pas fluturimit të tij historik mbi Atlantik. Në fund të vitit, u vendos që faqja e parë t‘i kushtohej Lindbergut, si njeriu i vitit dhe kjo do të shërbente për të dyja qëllimet. Që atëherë, një person apo grup njerëzish zgjidhen në fund të vitit në një botim special. Më 1999-ën, titulli u ndryshua në “Personi i vitit”, në përpjekje për ta bërë më përfshirëse dhe për të shmangur frazeologjinë që mund të shkaktonte probleme gjinore. Sidoqoftë, të vetmet femra që kanë fituar titullin janë grupi i femrave në vitin 2002, si dhe Melinda Gejts bashkë me bashkëshortin e saj në 2005-ën. Katër femra kanë marrë titullin kur ai quhej ende “Burri i vitit”: Uallis Simpson në vitin 1936, Sung May-Ling në 1937-ën, mbretëresha Elizabetë në vitin 1952 dhe Korason Akuino më 1986-ën. Këtë vit, një prej njerëzve më me influencë në botë është zgjedhur presidenti brazilian, për ndryshimin që po sjell në vend. Kur brazilianët zgjodhën Luiz Inacio Lula da Silva si president të vendit në vitin 2002, baronët e drogës kontrolluan të nervozuar rezervat e karburantit në avionët e tyre privatë. Ata e kishin kthyer vendin në një më të korruptuarit në planet e tani dukej sikur kishte ardhur e shlyerjes. Lula, 64 vjeç, ishte djalë i një familjeje të klasës punëtore. Në kohën që Lula fitoi postin e presidentit pas tre përpjekjeve të dështuara ai ishte një figurë e njohur në jetën kombëtare të Brazilit. Por çfarë e shtyu atë drejt politikës? Kur ishte në moshën 25-vjeçare ai pa gruan e tij Maria të vdiste gjatë muajit të tetë të shtatzanisë sepse s’kishin para për të përballuar spitalin. Në presidencën e tij ai e ka anëtarësuar Brazilin në programe sociale “Fome Zero” (Uria zero) që synojnë për t’i dhënë fund urisë dhe ka plane të përmirësojë arsimin. Një prej tendencave më të mëdha të dekadës tjetër do jetë rritja e kompanive aziatike. J.T. Want është 55 vjeç dhe është drejtori i përgjithshëm i kompanisë tajvaneze të kompjuterëve “Acer Group”. Kur Ëang u bë shef ekzekutiv në vitin 2005 kompnia renditej e pesta në tregun botëror të kompjuterëve. Por, me shefin e ri ajo u rendit e dyta duke pasur më shumë se 14 përqind të tregut botëror. Pjesa më e madhe e popullsisë amerikanë e njohën admiralin Mike Mullen vetëm më 2 shkurt kur kur ai tha para senatit, “Unë personalisht besoj se është gjëja e duhur që të lejojmë që homoseksualët të dalin hapur në ushtri. Ngado që e shoh këtë çështje, unë nuk e shmang dot bezdinë që më krijon fakti që ne kemi një politikë që i detyron djemtë dhe vajzat e reja që të gënjejnë për atë që janë nëse duan të mbrojnë vendin”. Kapaciteti i presidentit amerikan që projektojë një personalitet politik të mirëpritur ka tërhequr gjithë oponentët dhe aleatët. Kjo lloj mendësie, të cilën Obama e shfaqi më së miri në fushatën e vitit 2008 u përball ashpër me realitetin e politikës amerikane. Aftësia e tij për të koordinuar interesat nga më të pakoordinuarat të kinës, Indisë, Rusisë, Brazilit dhe çështjeve të tjera nuk do varet më tashmë nga aftësia për të magjepsur, por dhe këtë vit ai sigurisht meriton të jetë një prej njerëzve më me influencë në botë. Shpirti i pavarur patriotik dhe qëndrimi e jehona e pasardhësve amerikanë janë të mishëruar në Sarah Palin. Në mënyrën si ajo jeton dhe ajo çfarë thotë dhe si ia dedikon veten Amerikës ajo përfaqëson të mirën, teksa ekspozon të keqen. Fakti se ajo ka aq shumë mbështetje provon se Sarah Palin, 46 vjeçe, përfaqëson atë që shumë amerikanë njohin si të zakonshme dhe të ndjeshme. Individualiteti i saj, vetëbesimi dhe puna e saj herkuliane me etikën janë në rezonancë me shpirtin e vendit. Ka profesorë që pretendojnë se janë populistë dhe ka populistë që pretendojnë se janë profesorë. Por nuk ka pasur asnjëherë një zemër e mendje të kombinuar aq mirë sa tek Bill Clinton. Është një ekuilibër thuajse i pamundur. Ai është intelektuali që mund të japë mësim e njëkohësisht është tipi sportiv i dashur dhe miqësor me të gjithë, të cilin kushdo do donte ta kishte afër. Shtoji këtu faktin se ai zgjodhi për të koordinuar ndihmën në Haiti pas tërmetit që goditi vendin në janar 2010. Lady Gaga është një ndër ato artiste që ose e duan ose e urrejnë. Ajo duket e çuditshme, tekstet e saj janë të thjeshta, por ato kapin vëmendjen e kujtdo që i dëgjon dhe mënyrë të pashmangshme nuk shqiten nga mendja. Sot radiot e televizionet ofrojnë muzikë komerciale pa fund, ndaj Lady Gaga është përjashtim për faktin se përpiqet të ofrojë një lloj stili ndryshe, që të bën ta shohësh e ta ndjekësh. Me veshjet e saj ajo të bën të presësh që ta shohësh herën tjetër, për të parë se çfarë ka sajuar.

Luiz Inácio Lula da Silva, presidenti i Brazilit
Kur brazilianët zgjodhën Luiz Inacio Lula da Silva si president të vendit në vitin 2002, baronët e drogës kontrolluan të nervozuar rezervat e karburantit në avionët e tyre privatë. Ata e kishin kthyer vendin në një më të korruptuarit në planet e tani dukej sikur kishte ardhur e shlyerjes. Lula, 64 vjeç, ishte djalë i një familjeje të klasës punëtore. Në kohën që Lula fitoi postin e presidentit pas tre përpjekjeve të dështuara ai ishte një figurë e njohur në jetën kombëtare të Brazilit. Por çfarë e shtyu atë drejt politikës? Kur ishte në moshën 25-vjeçare ai pa gruan e tij Maria të vdiste gjatë muajit të tetë të shtatzanisë sepse s’kishin para për të përballuar spitalin. Në presidencën e tij ai e ka anëtarësuar Brazilin në programe sociale “Fome Zero” (Uria zero) që synojnë për t’i dhënë fund urisë dhe ka plane të përmirësojë arsimin.

J.T. Want
Një prej tendencave më të mëdha të dekadës tjetër do jetë rritja e kompanive aziatike. J.T. Want është 55 vjeç dhe është drejtori i përgjithshëm i kompanisë tajvaneze të kompjuterëve “Acer Group”. Kur Ëang u bë shef ekzekutiv në vitin 2005 kompnia renditej e pesta në tregun botëror të kompjuterëve. Por, me shefin e ri ajo u rendit e dyta duke pasur më shumë se 14 përqind të tregut botëror.

Admiral Mike Mullen
Pjesa më e madhe e popullsisë amerikanë e njohën admiralin Mike Mullen vetëm më 2 shkurt kur kur ai tha para senatit, “Unë personalisht besoj se është gjëja e duhur që të lejojmë që homoseksualët të dalin hapur në ushtri. Ngado që e shoh këtë çështje, unë nuk e shmang dot bezdinë që më krijon fakti që ne kemi një politikë që i detyron djemtë dhe vajzat e reja që të gënjejnë për atë që janë nëse duan të mbrojnë vendin”.

Barack Obama
Kapaciteti i presidentit amerikan që projektojë një personalitet politik të mirëpritur ka tërhequr gjithë oponentët dhe aleatët. Kjo lloj mendësie, të cilën Obama e shfaqi më së miri në fushatën e vitit 2008 u përball ashpër me realitetin e politikës amerikane. Aftësia e tij për të koordinuar interesat nga më të pakoordinuarat të kinës, Indisë, Rusisë, Brazilit dhe çështjeve të tjera nuk do varet më tashmë nga aftësia për të magjepsur, por dhe këtë vit ai sigurisht meriton të jetë një prej njerëzve më me influencë në botë.

Sarah Palin
Shpirti i pavarur patriotik dhe qëndrimi e jehona e pasardhësve amerikanë janë të mishëruar në Sarah Palin. Në mënyrën si ajo jeton dhe ajo çfarë thotë dhe si ia dedikon veten Amerikës ajo përfaqëson të mirën, teksa ekspozon të keqen. Fakti se ajo ka aq shumë mbështetje provon se Sarah Palin, 46 vjeçe, përfaqëson atë që shumë amerikanë njohin si të zakonshme dhe të ndjeshme. Individualiteti i saj, vetëbesimi dhe puna e saj herkuliane me etikën janë në rezonancë me shpirtin e vendit.  

Bill Clinton
Ka profesorë që pretendojnë se janë populistë dhe ka populistë që pretendojnë se janë profesorë. Por nuk ka pasur asnjëherë një zemër e mendje të kombinuar aq mirë sa tek Bill Clinton. Është një ekuilibër thuajse i pamundur. Ai është intelektuali që mund të japë mësim e njëkohësisht është tipi sportiv i dashur dhe miqësor me të gjithë, të cilin kushdo do donte ta kishte afër. Shtoji këtu faktin se ai zgjodhi për të koordinuar ndihmën në Haiti pas tërmetit që goditi vendin në janar 2010.

Lady Gaga
Lady Gaga është një ndër ato artiste që ose e duan ose e urrejnë. Ajo duket e çuditshme, tekstet e saj janë të thjeshta, por ato kapin vëmendjen e kujtdo që i dëgjon dhe mënyrë të pashmangshme nuk shqiten nga mendja. Sot radiot e televizionet ofrojnë muzikë komerciale pa fund, ndaj Lady Gaga është përjashtim për faktin se përpiqet të ofrojë një lloj stili ndryshe, që të bën ta shohësh e ta ndjekësh. Me veshjet e saj ajo të bën të presësh që ta shohësh herën tjetër, për të parë se çfarë ka sajuar.

100 njerëzit më me influencë në botë

Luiz Inácio Lula da Silva
J.T. Wang
Admiral Mike Mullen
Barack Obama
Ron Bloom
Yukio Hatoyama
Dominique Strauss-Kahn
Nancy Pelosi
Sarah Palin
Salam Fayyad
Jon Kyl
Glenn Beck
Annise Parker
Tidjane Thiam
Jenny Beth Martin
Christine Lagarde
Recep Tayyip Erdogan
General Stanley McChrystal
Manmohan Singh
Bo Xilai
Mark Carney
Sister Carol Keehan
Sheik Khalifa bin Zayed al-Nahyan
Robin Li
Scott Brown
Bill Clinton
Kim Yu-Na
Mir-Hossein Mousavi
Ben Stiller
Temple Grandin
P. Namperumalsamy
Nay Phone Latt
Chen Shu-chu
Phil Mickelson
Didier Drogba
Graça Machel
Reem Al Numery
Sachin Tendulkar
Tristan Lecomte
Liya Kebede
Kiran Mazumdar-Shaw
Zahra Rahnavard
Jet Li
Serena Williams
Chief Master Sergeant Tony Travis
Karls Paul-Noel
Rahul Singh
Valentin Abe
Malalai Joya
Will Allen
Lady Gaga
Conan O'Brien
Kathryn Bigelow
Oprah Winfrey
Valery Gergiev
Robert Pattinson
Ashton Kutcher
Suzanne Collins
Taylor Swift
Neil Patrick Harris
Carlton Cuse and Damon Lindelof
Prince
Lea Michele
Jerry Holkins and Mike Krahulik
Simon Cowell
Neill Blomkamp
Elton John
Marc Jacobs
David Chang
Banksy
Chetan Bhagat
Sandra Bullock
Ricky Gervais
Han Han
James Cameron
Zaha Hadid
Elizabeth Warren
Douglas Schwartzentruber and Larry Kwak
Michael Pollan
Atul Gawande
Jaron Lanier
Victor Pinchuk
Lee Kuan Yew
Deborah Gist
Kathleen Merrigan
Steve Jobs
Tim White
Lisa Jackson
Elon Musk
Edna Foa
Jaime Lerner
Paul Volcker
Amy Smith
Matt Berg
Amartya Sen
Michael Sherraden
Sanjit 'Bunker' Roy
Tim Westergren
David Boies and Theodore Olson
Sonia Sotomayor

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën