Tetova News

Marksi parashikoi kolapsin e dollarit

PRAVDA

SHBA nuk kanë bërë asgjë për të mbështetur monedhën që nga viti 1955

Specialistët i janë kthyer letërkëmbimeve të 1875 mes Marksit dhe Engelsit


Rënia e madhe e dollarit amerikan në tetor po shndërrohet në një ortek. Të martën, monedha amerikane ka humbur nëntë kopeks në Rusi dhe arriti të shënojë një minimum të ri këtë vit - 29,5 rubla për dollar. Brenda gjashtë muajve të fundit (nga prilli deri në shtator) dollari ka humbur mbi 10 përqind të këmbimit në  tregtinë botërore, që ka shënuar  rënien më madhe që nga viti 1991. Disa ekspertë besojnë se monedha amerikane është afër kolapsit, që mund të çojë në një krizë te re financiare. Tendenca e zhvlerësimit të dollarit amerikan ka qenë vëzhguar për disa vjet, por shkalla e tanishme e rënies është e pashembullt. Disa specialistë madje nxituan për të rilexuar letrat e Karl Marksit drejtuar Frederik Engelsit shkruara  gjatë panikut financiar të vitit 1857 të SHBA-së duke diskutuar shembjen e Amerikës. Kjo do të ishte qesharake në qoftë se nuk do të ishte kaq serioze. 
Shembja e sistemit
Shefi kryesor ekonomik i Bankës HSBC, King Stephen, beson se nëse zyrtarët e SHBA-së nuk do të ndalojnë  rënien e monedhës amerikane, kjo mund të provokojë një krizë financiare. "Një kolaps të dollarit do të ishte një fatkeqësi për të gjithë ... Ajo do të lërë sistemin ndërkombëtar monetar me pak stabilitetit dhe me shumë frikë. Ajo do të shkaktonte përmbysje ekonomike në një shkallë të ngjashme me ato të  1970," shkroi King për The Independent. Zyrtarët amerikanë nuk duket se janë shumë të shqetësuar, duke qënë se asgjë nuk është duke u bërë në lidhje me të. Shtete e Bashkuara të Amerikës nuk kanë bërë asgjë për të mbështetur monedhën që nga viti 1955. Por a është një kolaps i pashmangshëm? Nga pikëpamja e treguesve makroekonomikë, gjendja  e shtetit të SHBA është me të vërtetë, e frikshme: defiçiti i buxhetit arrin në një rekord prej 1.4 trilion dollarësh, borxhi publik tani i kapërcen 11.9 trilion dollarët, papunësia e lartë dhe monedha e dobët. Fluksi i  madh i kapitalit në ekonomi që Obama është krenar që akoma nuk ka dhënë  rezultate. Por nga ana tjetër, monedha e dobët mund të jetë një gjë e mirë për Shetet e Bashkuara të Amerikës. "Ekonomia është përkrahur nga porositë industriale në bazë të taksës aktuale të dollarit  dhe çmimeve më të larta në të ardhmen. Lojtarët kryesorë në treg janë të gatshëm të mbështesin prodhuesit e tyre nga dobësimi i  monedhës," thotë Alexander Kuptsikevich, analist financiar i FxPro. Nëse borxhi shtetëror është në rritje, kjo do të thotë se SHBA vazhdon të marrë kredi. "Pjesëmarrësit në treg preferojnë të marrin hua në dollarë, si dhe kreditë e dollarit janë relativisht të përballueshme. Ata investojnë në instrumente më aktive të denominuar në valutë të  vendeve në zhvillim," shpjegon Jevgeni Nadorshin, shefi i ekonomik i Trust Investment Bank. 
Pasojat e rënies së dollarit
Kjo shkakton rritjen e indeksit të bursës. Për shembull, Trading System i Rusisë është rritur me 34 për qind brenda dy muaj e gjysëm. Bankat Qendrore Botërore, të  cilat provojnë të jenë  partnerë të besuar të amerikanëve, po i kthejnë shpinën dollarit. Ata kanë reduktuar investimet në aktivitete të denominuar në valutë amerikane. Sipas Barclays Capital, në prill, maj dhe qershor, bankat investuan 63% të të ardhurave të tyre në euro apo yen. Në qoftë se kjo vazhdon, kjo mund të çojë në një zhvlerësim të mëtejshëm të dollarit. Megjithatë, bankat qendrore të vendeve që varen nga eksportet përpiqen që të mos e lënë këtë ndodhë. Për shembull, javën e kaluar një grup i bankave qendrore aziatike ka kryer një ndërhyrje të pa precedentë  në tregjet financiare në mënyrë aktive duke blerë monedhën amerikane. Banka e Rusisë nuk ishte vetëm një vëzhgues pasive. Sipas vlerësimeve të ekspertëve, banka ka blerë më shumë se tre miliardë dollarë. Gjëja më e mirë rreth kësaj  është se ajo ka ndihmuar prodhuesit rus për të ruajtur konkurrencën dhe rezervat bankare. Çështja është nëse ne do të duhet të shpenzojmë shumë më shumë, kur investitorët ndryshojnë mendjen e tyre dhe  ti kthejnë rublat e tyre në dollarë. Vitin e kaluar kemi paguar një çmim të lartë për të. "Unë nuk jam i frikësuar se ngjarjet e vitit të kaluar do të përsëriten. Rrethanat tani janë të ndryshme. Bota preku fundin e krizës dhe rigjallërimi filloi, kështu që nuk do të ketë veprime të menjëhershme," thotë menaxherja e Pilgrim Asset Management Olga Izyumova. Yevgeniy Nadorshin pajtohet me të. Ai gjithashtu mendon se dollari do të vazhdojë të dobësohet. Por, shumë ekspertë mendojnë se sapo SHBA të njoftojë rritjen e normave të interesit, monedha amerikane do të ndalë rënien dhe do të fillojë rritjen. Kur do të ndodhë? Ben Bernanke, shefi i Rezervës Federale të Shteteve të Bashkuara shmang përgjigjen. Të gjitha ato që ai thotë është se kjo do të ndodhë kur Shtetet e Bashkuara të Amerikës të jenë të sigurtë për rritjen e  qëndrueshme. Investitorët diskutuan informacionin e marrë nga burime zyrtare amerikane se Rezerva Federale do të fillojë rritjen e normave të interesit jo më parë se gjysma e dytë e  vitit të ardhshëm.

Kolapi i sistemit
Shefi kryesor ekonomik i Bankës HSBC, King Stephen, beson se nëse zyrtarët e SHBA-së nuk do të ndalojnë  rënien e monedhës amerikane, kjo mund të provokojë një krizë financiare. "Një kolaps të dollarit do të ishte një fatkeqësi për të gjithë ... Ajo do të lërë sistemin ndërkombëtar monetar me pak stabilitetit dhe me shumë frikë. Ajo do të shkaktonte përmbysje ekonomike në një shkallë të ngjashme me ato të  1970," shkroi King për The Independent. Zyrtarët amerikanë nuk duket se janë shumë të shqetësuar, duke qënë se asgjë nuk është duke u bërë në lidhje me të. Shtete e Bashkuara të Amerikës nuk kanë bërë asgjë për të mbështetur monedhën që nga viti 1955. Por a është një kolaps i pashmangshëm? Nga pikëpamja e treguesve makroekonomikë, gjendja  e shtetit të SHBA është me të vërtetë, e frikshme: defiçiti i buxhetit arrin në një rekord prej 1.4 trilion dollarësh, borxhi publik tani i kapërcen 11.9 trilion dollarët, papunësia e lartë dhe monedha e dobët.

Kina blen gjysmën e arit nga FMN 
Kina ka konfirmuar synimin për të blerë 191,3 ton ar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar në një ankand të hapur, ka bërë të ditur agjensia e lajmeve Finmarket. Bankat  qendrore Botërore kanë filluar të rrisin rezervat e tyre të arit, pasi çmimet e ari filluan të rriten në vitin 2001. FMN shet arin brenda programit për të diversifikuar burimet e të ardhurave dhe për të arritur një rritje të kreditimit. FMN ka njoftuar se ka për qëllim që të shesë 403,3 tonë ar në përputhje me vendimin adeguat  nga bordi i këshillit të administrimit në shtator të vitit 2009. India, Mauritius dhe Sri Lanka blenë rreth 212 ton në fund të vitit 2009. India ka blerë shumicën - 200 ton. Interesat e Kinës në tregtinë ndërkombëtare janë të lidhura me zhvillimin e ekonomisë së vendit, si dhe me kërkesën në rritje të konsumit në vend. "Zyrtarët kinezë kanë konfirmuar njoftimet e mëparshme nga ekspertët e FMN dhe tha se blerja e 191 tonëve ar nuk do të ushtrojë ndikim negativ në tregun botëror. Kina është e interesuar në zhvillimin e tregut të konsumit vendas ", raporton agjencia. Shumica e qytetarëve kinezë besojnë se duke investuar në bizhuteri ari është një mënyrë e mirë për të shmangur inflacionin, ka thënë agjesia Rough & Polished. FMN ka fituar një shumë prej 7.2 miliard dollarësh nga shitja ari. Një pjesë e fondeve do të përdoret për kreditimin ndaj vendeve të varfra.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën