Tetova News

Vitet ‘70-’80: Eksperimenti çnjerëzor i ndërrimit të sekseve

LORENA KOLLOBANIUshtria afrikano-jugore e aparteidit detyroi shumë ushtarë homoseksualë, që t'u nënshtroheshin operacioneve të "ndryshimit të seksit" në vitet '70 - '80 dhe shumë prej tyre iu nënshtruan tredhjes kimike, shokut elektrik, si dhe eksperimenteve të tjera mjekësore joetike. Ndonëse numri i saktë nuk dihet, ish-kirurgë të ushtrisë së aparteidit thonë se afro 900 vetë u detyruan të ndërronin seksin, në operacionet e zhvilluara mes viteve 1971-1989 në spitalet ushtarake, si pjesë e një programi top-sekret për të çrrënjosur homoseksualizmin nga shërbimi.

Psikiatër të ushtrisë të ndihmuar nga gjeneralët rrëmonin agresivisht të dyshuar për homoseksualë në ushtri dhe i dërgonin fshehtësisht në njësi psikiatrike ushtarake, kryesisht në “Pavijonin 22” apo “Spitalin Ushtarak nr. 1” më pranë Pretorias. Ata që nuk "kuroheshin" me ilaçe, terapi shoku, trajtim me hormone dhe të tjera mjete radikale, tredheshin kimikisht apo u nënshtroheshin operacioneve.

Ndonëse janë dokumentuar shumë raste të ushtareve lesbike, shumica e viktimave duket të kenë qenë meshkuj të moshës 16-24 vjeç, të thirrur në ushtrinë e aparteidit.

Dr. Aubrey Levin (kreu i studimit) është sot profesor në departamentin e Psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kalgarit. Ai ushtron profesionin edhe privatisht, si pjesëtar i Kolegjit të Mjekëve dhe Kirurgëve të Albertës.

Terapia e “Mosdashjes” është një formë e trajtimit psikiatrik apo psikologjik e shëndetit mendor në të cilin pacienti është i ekspozuar ndaj një stimuli, i cili e çon pacientin në një gjendje që ka për qëllim t’i shkaktojnë atij lidhjen e stimulit me ndjenjat e pakëndshme për të ndalur sjelljen e veçantë.

Terapia e “Mosdashjes” mund të marrë forma të ndryshme, për shembull, vendosja e substancave të pakëndshme në thonj, që, kur ata të përtypen, të kenë shije shumë të keqe, përdorimin e një ilaçi për të vjellë me përvojën e alkoolit apo goditje elektrike te intensiteteve të ndryshme. Megjithatë, përdorimi më ekstrem i kësaj teorie do të risillte në kujtesën botërore edhe një herë përjetimin e njërës prej ngjarjeve më çnjerëzore të ndodhura ndonjëherë. Gjysmëburri e gjysmëgruaja që e quan veten Harold, ende është duke u përpjekur të mbledhë kurajën që të kthehet në luftën kundër ushtrisë së Afrikës së Jugut. Kjo ishte ushtria, në fund të fundit, e cila braktisi atë më shumë se një dekadë më parë, me rrugën përmes "trajtimit" për ta kthyer atë nga një mashkull në një femër me një politikë të diskredituar për përpjekjen për të "kuruar" rekrutët homoseksualë.

"Unë tani e di se në një kuptim unë isha vetëm i pafat. Ushtria kishte shumë batalione homoseksuale, por rrjedha mori shumë keq, pasi atëherë ne përfunduam në duart e psikologëve dhe eksperimentuesve. Në rastin tim ajo filloi me goditje elektrike dhe përfundoi vetëm pasi ata më kishin vënë edhe gjoks dhe pastaj ushtria tha se ajo kishte braktisur gjithë politikën", - tha ai. Por ai nuk është i vetëm. Mijëra homoseksualë të tjerë iu nënshtruan terapisë të shokut elektrik, trajtim me hormone dhe tredhje kimike më 1970 dhe ‘80, kur shërbimi kombëtar ishte i detyrueshëm për meshkujt e bardhë dhe homoseksualiteti ishte një krim.

Një raport i pabotuar ende, i quajtur projekti “Mosdashja”, i porositur nga grupet e të drejtave homoseksuale dhe kërkimeve shkencore të këshillit mjekësor të Afrikës së Jugut caktuan shtrirjen e abuzimeve me qëllimin e trajtimit korrigjues të drejtimeve seksuale.

Përpjekja për të "kuruar" homoseksualët filloi pas krijimit të repartit famëkeq “Pavijoni 22” në spitalin ushtarak pranë Voortrekkerhoogte Pretoria në vitin 1969 për ushtarakët me probleme psikologjike, e cila ishte nën komandën e kolonelit të ushtrisë dhe psikologut, Aubrey Levin. Dr. Levin trajtoi pacientët e shqetësuar vërtet, por ishte gjithashtu i prirë për të marrë ushtarë të tjerë për "shërim". Fokusi i tij ishin homoseksualët dhe përdoruesit e drogës. Oficerët komandues u inkurajuan për të rekrutuar "devijuesit" për "trajtim".

Dr. Levin ishte i bindur se ai mund të bënte heteroseksualë pacientët homoseksualë, duke përdorur terapi elektrokonvulsive. Michael Smith, tani 46-vjeçar, menaxher marketingu në Johanesburg, u dërgua në repartin “Pavijoni 22” të dr. Levin i detyruar të pranonte se ai ishte homoseksual nga prindërit e tij. Ai pastaj u bë një 18-vjeçar ushtarak.

"Ishte hera e parë që ata kuptuan se isha homoseksual dhe ata ishin të tronditur. Dr. Levin u tha atyre se ai kishte një terapi që do të më 'riorientonte' mua, kështu që ranë dakord për trajtimin", - tha ai. Trajtimi përbëhej nga elektroda leukoplasti në krahun e sipërm me tela dhe ndërkohë ushtarit homoseksual i janë treguar fotografi të një burri të zhveshur për ta inkurajuar atë të fantazojë dhe atëherë pacienti mund të merrte goditje të tjera. Subjektit i ishte treguar pastaj një imazh i një gruaje të zhveshur.

"Unë isha në të vërtetë vetëm i frikësuar dhe krejtësisht jashtë dhe i hutuar. Kjo me siguri nuk e ka bërë shumë për impulsin tim tërheqës për djem të tjerë".

Trudie Grobler, një psikolog në repartin e brendshëm “Pavijoni 22”, pa një lesbike nënshtruar ndaj goditjeve të tilla të rënda saqë këpucët e saj fluturuan larg nga tronditjet.

"Kjo ishte traumatike. Unë nuk mund të besoj se trupi i saj mund të trajtonte atë", - tha ajo.

Me të mbërritur në repartin “Pavijonin 22”, "pacientëve" u janë hequr rrobat e tyre dhe këpucët dhe u kanë dhënë pizhame kafe. Çdo pacient i ri u vu nën efektin e valiumit.

Dr. Levin nuk e mohon as përdorimin e injeksioneve të ngadalshme me barbiturate. "Narko-analizë është përdorur, në raste të izoluara dhe vetëm për të ndihmuar trajtimin e stresit pastraumatik. Narko-analizë është përdorur për të ndihmuar viktimat për të folur në lidhje me traumat e pësuara", - tha ai. Por, ish-pacientë thonë se homoseksualët dhe "droga" i ishin nënshtruar trajtimit për të parë nëse ato me të vërtetë "shëroheshin".

Dr. Levin, i cili u bë psikiatër kryesor për tërë ushtrinë e Afrikës së Jugut, në fund arriti në përfundimin se terapia e mosdashjes ishte një dështim dhe e braktisi atë në favor të metodave të tjera. Një ushtar homoseksual, Jean Erasmus, u pastrua kimikisht nga dr. Levin Bloemfontein në spitalin psikiatrik më 1980. Para se ai të kryente vetëvrasje vitin e kaluar, Erasmus regjistroi një kasetë të detajuar me abuzimet më të mëdha te homoseksualët në ushtri, duke përfshirë se si ai ishte i detyruar nga oficerët e tij për të marrë pjesë në përdhunimin në grup të grave Angolan dhe ushtarë të tjerë si homoseksualë u është dhënë drogë hormon. "Unë jam mjaft i bindur se disa vrasje të njerëzve homoseksualë nuk do të zbulohen kurrë”. Disa burra u bashkuan me ushtrinë posaçërisht për të marrë një operacion të ndryshimit të seksit. Por disa të tjerë ishin nën presion në kirurgji nga psikologët ushtarake pas metodave të tjera të dështuara. Ushtria ka kryer deri në 50 operacione të ndryshimit të seksit në një vit. Raporti i projektit “Mosdashja” argumenton se mjekët përkatës thyen ligjin ndërkombëtar. "Punëtorët shëndetësorë në spitalet ushtarake pritet të jenë besnikët e parë të shtetit dhe ideologjisë së tij. Ajo thotë se mjekët injoruan në mënyrë flagrante disa terma nga Konventa e Gjenevës dhe Deklaratën e Tokios dhe sigurisht nuk treguan përgjegjshmëri të këshillave kombëtare profesionale, as praktikat më të mira aktuale..." Dr. Levin ka emigruar në Kanada në kohën kur ai ishte paralajmëruar nga “Komisioni i së Vërtetës dhe Pajtimit në Afrikën e Jugut” se ai do të quhet si një keqtrajtues i të drejtave të njeriut. Nga ana tjetër, dr. Levin duke folur për “The Guardian” nga Kanadaja, ku ai punon në një spital si mësimdhënës, tha se u largua nga Afrika e Jugut vetëm për shkak të normës së krimeve të larta dhe ka mohuar akuzat kundër tij. "Askush nuk është mbajtur kundër vullnetit të tij ose të saj. Ne nuk mbajtëm njerëz si të ishin pula, si komunistët rusë, ne vetëm kishim pacientët të cilët dëshironin të shëroheshin dhe ishin atje vullnetarisht". Që nga viti 1994, Shoqata Psikologjike Amerikane ka deklaruar se terapia e mosdashjes është një praktikë e rrezikshme që nuk funksionon. Që nga viti 2006, përdorimi i terapisë për trajtimin e mosdashjes së homoseksualitetit ka qenë një shkelje e kodeve të sjelljes dhe udhëzimeve profesionale të Shoqatës Psikologjike Amerikane dhe Shoqatës Psikiatrike Amerikane. Përdorimi i kësaj terapie për të trajtuar homoseksualizmin është i paligjshëm në disa vende. Megjithatë, psikologu Martin E. P. Seligman njoftoi se terapia e mosdashjes në përpjekje për të ndryshuar orientimin seksual të meshkujve homoseksualë në heteroseksualë është e diskutueshme. Sidomos në disa raste, një seri e eksperimenteve kanë punuar mirë për çudi, me deri në 50% të meshkujve u nënshtrohet terapive të tilla, nuk veprojnë si homoseksualë më vonë. Këto rezultate prodhuan atë që e përshkroi Seligman si "vrull të madh të entuziazmit rreth ndryshimit të homoseksualitetit, që përfshiu komunitetin terapeutik" pasi rezultatet u raportuan në vitin 1966. Megjithatë, shënimet e Seligman kishin treguar më vonë që rezultatet kishin të meta: shumica e njerëzve të trajtuar me terapinë e mosdashjes, që u ndal sjelljet homoseksuale, kanë qenë në të vërtetë biseksualë; mes njerëzve me një orientim ekskluziv apo afër-ekskluziv homoseksual, terapia e mosdashjes ishte shumë më pak e suksesshme.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën