Tetova News

Dhjetë sfidat më të mëdha të njerëzimit

Nga zbritja e njeriut në Mars tek udhëtimi në kohë

Njeriu është një qënie që nuk dorëzohet shumë lehtë. Shekullin e kaluar arriti të kurorëzojë ëndrrën më të madhe deri atëherë. Udhëtimin në hapësirë. Dhe ia doli falë një guximi i cili e çoi deri në zbritjen në Hënë. Por pas shumë dekadash oreksi eksplorues i tij nuk ka të ngopur. Tani mendimi njerëzor dhe më shumë ai shkencor është duke u përgatitur për një tjetër udhëtim shumë herë më të gjatë dhe që kërkon më shumë risurse dhe teknologji të avancuar. Zbritja e njeriut në planetin Mars, i cili ka tërhequr gjithmonë vëmendjen dhe interesin e njerëzve. Deri tani është bërë vetëm nëpërmjet anijeve kozmike dhe ekspedita amerikane ia doli me sukses. Por kjo është vetëm një prej dhjetë aventurave dhe sfidave të njeriut për të ardhmen. Revista prestigjoze TIME ka publikuar listën e këtyre eventeve që presin ende të zbulohen. Njëri prej tyre është edhe komunikimi me jashtëtokësorët i cili nëse do të verifikohej do të transformonte të tërë përshtjellimin njerëzor. Ndërkohë që sytë i janë drejtuar hapësirës edhe vetë planeti tokë nuk mbetet prapa. Një pjesë e mirë e sipërfaqes ka mbetur ende pa u eksploruar dhe ajo është e fshehur nën ujëra, akullnaja, pyje apo edhe në thellësi të tokës. Njëri prej tyre është Kanali i Marianneve në oqeanin Paqësor i cili me gjithë teknologjinë e avancuar nënujore nuk është mundur të depërtohet për shkak të thellësisë së madhe. Një tjetër ambient i egër dhe i pazbuluar mbeten edhe Papua në Guinenë e Re e cila është e padepërtueshme për shkak të pyjeve të dendura. Ashtu si pjesë të tjera si Groenlanda dhe Antarktida të cilat fshehin nën akuj shumë gjëra interesante. Por sfida më e madhe e të gjitha kohërave është udhëtimi në kohë i cili do të trondiste mbarë njerëzimin edhe pse fizikantët e mëdhenj mbështesin faktin se një gjë e tillë është e mundur shkencërisht.

1-Misioni njerëzor në Mars
Një mision njerëzor i drejtuar në planetin e kuq mund të kthehet në aventurën më të madhe të shekullit të 21. Një udhëtim në Mars do të jetë përmbushja e ëndrrave të vjetra shekullore, si edhe një goditje e madhe për NASA-n, apo për programin hapsinor të çdo vendi tjetër. Dhe ka një mundësi që misioni mund të zbulojë disa forma të jetës mikrobiale, e cila do të renditej si një nga zbulimet më të mëdha shkencore të të gjitha kohërave. Mirë, ka ende disa rrudha që duhen sheshuar. Një udhëtim i vetëm në Mars do të merrte rreth shtatë muaj, duke i ekspozuar astronautët në nivele të rrezikshme të rrezatimit kozmik, dhe duke çuar ushqim të mjaftueshëm, ujë, dhe karburant për një mision që zgjat edhe më shumë se një vit, është një sfidë jashtëzakonisht logjistike. Por kjo nuk ishte gjithçka që kohë më parë mendjet më të mira në botë mendonin se një udhëtim në Hënë ishte krejtësisht i pamundur.

2- Kanali i Marianneve në Paqësorin Jugor
Pika më e thellë e oqeaneve të botës, Kanali i Marianneve, mund të përtypë tërë malin Everest me më shumë se një milje. Në vitin 1960, lejtnanti i US Navy, Don Ëalsh dhe Jacques Picard në batiskafin "Trieste" kanë arritur fundin e Kanalit në 35.840 metra thellësi. Anija mezi kaloi 20 minuta në katin e oqeanit, dhe vetëm anijet pa pilot kanë arritur të kthehen prapa. Ndërsa dëshira e njeriut për të eksploruar fundin e tokës është shumë e madhe. Kati i oqeanit nuk është thjeshtë një kureshtje. Organizma më parë të panjohur që mund ti mbijetojnë presioneve ekstreme dhe errësirës do të mund të jenë të pazbuluar, dhe Kanali mund të japi njohuri të reja mbi pllakat tektonike dhe tërmetet. Nuk është një ekzagjerim: katër të pestat e tokës mbeten të paeksploruara dhe Kanali i Mariannas është misteri më i thellë i planetit.

3-Komunikimi jashtëtokësor
Projekti për kërkimin e Inteligjencës jashtëtokësore (SETI) në Universitetin e Kalifornisë është vetëm një prej përpjekjeve të panumërta të vazhdueshme të skanimit optik, infra të kuqe dhe radio frekuencave për sinjale nga civilizimet e largëta në hapësirë. Që nga viti 1999, më shumë se pesë milion përdorues kompjuteri kanë drejtuar programin SETI@Home që riciklon pushtet të papërdorur informatik për të analizuar të dhënat e mbledhura nga radio teleskopët. Akademia Ndërkombëtare e Astronautikës tashmë ka themeluar një komitet qëndror për të këshilluar udhëheqësit politikë çfarë të bëjnë nëse dikush zbulon një sinjal nga ET. Një mesazh i konfirmuar nga një tjetër qytetërim do të transformonte plotësisht shoqërinë, duke e çuar planetin në një udhëtim pa precedentë drejt të panjohurës.

4-Eksplorimi i Papuas së Guinesë së Re
Shtet ishulli i Papua Guinesë së Re, rreth 100 milje nga maja verilindore e Australisë, mbetet një nga vendet më të pashkelura në tokën e thatë. Shumica e popullsisë është e pakët dhe është shpërndarë në ultësira bregdetare, ndërsa toka brenda përmban zona të mëdha të pyjeve të paeksploruara, rajone shkëmbore të thyera dhe vullkane të shuar. Ekspeditat e fundit shkencore në rajonet e pashkelura më parë të Papua Guinesë së Re kanë nxjerrë në dritë dhjetra llojesh të paidentifikuara më parë, duke përfshirë merimangat, bretkosat, dhe një mi gjigant me madhësinë e një maceje. Një konservatorë i cili kohët e fundit doli në kërkim të një zogu të rrallë helmues në një rajon të pashkelur iu desh të merrte së bashku një shaman lokal si udhërrëfyes, një masë e shkëlqyer izolimi e Papuas së Guinesë së Re.

5-Poli Jugor i Hënës
Shumica e zona të mëdha të Hënës mbeten të pashkelura-por më tërheqës është Poli i Jugut hënor. Rajoni, i cili ishte objekt i një misioni të fundit të NASA-s që me dashje rrëzoi një anije pa pilto për të kërkuar ujë të ngrirë, mund të jetë ideale për të ardhmen e njeriut. Veçanërisht premtuese janë majat e kraterit Shackleton, të cilat marrin pothuajse në mënyrë konstante rrezet e diellit, potencialisht duke furnizuar eksploruesit e ardhmshëm me një furnizim të bollshëm të energjisë diellore. Pellgut Aitken në Polin e Jugut, një gërryes i thellë tetë milje në koren hënore, renditet si krateri me ndikim më të madh në sistemin diellor, dhe mund të mbajë ujë në formën e akullit. Shumë zona të Polin e Jugut hënor janë të ngrira gjatë kohës, duke mbajtur të dhëna të ruajtura, për formimin e sistemit tonë diellor. NASA tashmë ka në plan të kthejë eksploratorët njerëzor në hënë brenda 2020 për të krijuar një vend të përparuar për misionet e ardhshme në Mars. Poli hënor i Jugut mund të jetë një vend i përsosur.

6-Gryka Darien
Nëse keni ëndërruar ndonjëherë për drejtimin e një makine përgjatë kontinentit amerikan nga Alaska në Kili, ju jeni pa fat. Pranë kufirit Panama-Kolumbi, rruga Pan-Amerikane papritmas mbaron në Grykën Darien, një nga zonat më të largëta dhe të paarritshme në hemisferën Perëndimore. Gryka është një natyrë e egër e xhunglës dhe moçaleve pa asnjë lloj infrastrukture rrugore, dhe është zyrtarisht jashtë kufijve të udhëtarëve të huaj. Gryka prezanton krokodilin dhe gjarpërin e madh të infektuar Atrato Swamp, një nga rajonet e fundit të paeksploruara në planet. Oh, dhe në qoftë se ju jeni duke shkuar, kujdes nga grupet rebele kolumbiane, të cilët kanë qenë të njohur për rrëmbimet e aventurierëve aspirantë dhe i mbanin me qëllim për ti marrë shpërblim. Udhëtim të mbarë!

7-Eksplorimi i thellë i Tokës
Brendësia e planetit mbetet pothuajse një mister ashtu siç ishte kur Zhyl Vern shkruante Një udhëtim në Qendrën e Tokës. Vrima më e thellë e shpuar ndonjëherë është 8-milje e thellë, Kola Superdeep Borehole në Rusi, një rezultat modest duke pasur parasysh se distanca nga qendra e Tokës është rreth 4.000 milje.
Deep Earth mban informacione që mund ta bëjnë parashikimin e tërmetit dhe tsunamit një shkencë të besueshme, si dhe të japin njohuri të reja historike në ndryshimet klimatike. Por eksplorimin njerëzor i brendësisë së Tokës do të duhet të presë derisa teknologjia mund të lejojë aventurierët për të mbijetuar të nxehtit dhe presionit dërrmues të thellësisë së Tokës.

8-Verilindja e Groenlandës
Zmadhoni imazhin satelitor i Groenlandës në Google Earth dhe hapet ky mesazh: "Na vjen keq, por ne nuk kemi imazhe në këtë nivel zmadhimi për këtë rajon." Pjesë të mëdha të Groenlandës në verilindje mbeten të pashkelura, kryesisht për shkak se aksesi në rajon është shumë i shtrenjtë. Ka vargmale në Groenlandë që kurrë nuk kanë qenë ngjitur; disa maja nuk kanë emra. Ishuj të ri përgjatë brigjeve të Groenlandës janë ende duke u zbuluar si blloqe të mëdha e të thyera akulli në distancë. Groenlanda ndodh shpesh të ofrojë një vend në rreshtin e parë për efektet e ngrohjes globale; akulli është duke u shkrirë jashtë buzës së ishullit me një shpejtësi prej 20 miliard ton në vit, duke rritur nivelet e detit në mbarë botën.

9-Nën akullnajat e Antarktidës
Ne nuk kemi qenë në të vërtetë në Antarktidë, ne kemi ecur vetëm mbi pjesën e madhe të sipërme të akullit që mbulon kontinentin. Gjërat interesante janë fshehur nën dy milje të trashë të akullit kontinental. Ne e dimë nga imazhet satelitore që liqeni i dytë më i madh në botë gjendet nën akullin e Antarktidës, si edhe lumenj të të mëdhenj, blloqe me gurë, dhe tokë e lagur. Antarktida përmban një rrjet të gjerë të ujrave nënakullnajore që se mund të përmbajnë forma të jetës të panjohura më parë. Një ekip i shkencëtarëve rusë aktualisht është duke shpuar përmes shtresës së akullit në një përpjekje për të marrë mostra nga një prej organeve më të mëdha nënakullnajore të ujit, liqeni Vostok. Të gjesh një mënyrë për të marrë një njeri eksplorues nën akull do të jetë shumë më e vështirë, por ashtu si ka qenë gara për të Antarktidën në fillim të viteve 1900, mund të jetë një garë nën Antarktidën në të ardhmen.

10-Udhëtimi në Kohë
Ky është një bast i vështirë, por disa nga fizikantët më të mirë në botë nuk mendojnë se udhëtimi në kohë është i pamundur. Teoria speciale e relativitetit të Ainshtajnit kombinon hapësirë dhe kohë në një njësi të vetme, hapësirë-kohë, të cilat nuk e ndalojnë idenë. Stephen Hawking ka propozuar përdorimin e depërtimit nepërmjet vrimave për të lidhur universin tonë me një numër të pafund të universeve paralele, ndërsa të tjerë kanë avancuar vrimat e zeza apo të lidhurin kozmik si të jetë e mundur portalin kohë- udhëtim. Sigurisht, vetëm për shkak se ligjet e fizikës nuk ndalojnë kohën e udhëtimit nuk do të thotë se do të ndodhë. Por një udhëtim në kohë do të jetë aventura fundit, një përvojë krejtësisht transformuese për universin.

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Ja disa prej objekteve fatsjellëse