Tetova News

Heroina, rrugëtimi i pluhurit të vdekjes

FUSHAT E DROGËS
Afganistani prodhon rreth 90% të luleve, nga të cilat del heroina dhe opiumi. Sipas Kombeve të Bashkuara, në këtë vend prodhohen plot 8200 tonë opium në vit, të paktën sipas shifrave të vitit 2007. Sipas vlerësimeve, paratë që merren nga kjo tregti pjesërisht furnizojnë edhe talebanët me armë. Pjesa tjetër e luleve, nga të cilat del opiumi dhe heroina, vjen nga Byrma, Tailanda, Laosi, Kolumbia dhe Meksika.

TRANSPORTI
Mauricio, 21 vjeç, tregon se si po gëlltit një kapsulë heroine për ta transportuar nga Kolumbia në Shtetet e Bashkuara. Për këtë shërbim ai do të paguhet plot 5000 dollarë. Këta njerëz rrezikojnë burgun vazhdimisht. Nëse kapsula do të pëlcasë në bark, atëherë jeta e mbartësit mbaron brenda pak orësh.

MË TË MOÇMIT
Ka nga ata që shkëputen hershëm nga bota e drogës, por ka edhe të tjerë që e vazhdojnë këtë rrugë gjatë gjithë jetës. Fati i tyre është i qartë. Ata ose vdesin nga mbidoza, ose vdesin nga sëmundje që kanë të bëjnë me drogën.

PAKISTANE
dhe në Pakistan përdorimi i heroinës është shumë i përhapur. Zakonisht ata përdorin një fl etë metalike për këtë.

DËNIMI
Qeveritë në të gjithë globin i përgjigjen epidemisë së heroinës në mënyra të ndryshme. Trafi kantët në Malajzi mund të dënohen me vdekje, ndërsa në Portugali, posedimi i heroinës nuk konsiderohet krim. Në jug të Kinës përdoruesit që janë të shumtë dërgohen nëpër kampe rehabilitimi, siç tregohet në këtë foto.

PROCESI
Pasi nxirret opiumi nga bohçet e luleve, lënda e lagur dhe ngjitëse lihet për disa kohë sa të thahet në diell. Kur thahet ajo është e gatshme për t‘u pirë. Nga kjo lëndë nxirret edhe morfi na. Përmes një procesi të përpunimit kimik, morfi na mund të shndërrohet edhe në heroinë. Heroina është një lëndë shumë më e fuqishme. Rafi nimi i opiumit e bën shpërndarjen e tij më të lehtë.

SHKËMBIMI I GJILPËRAVE
Përdoruesit e drogës intravenoze i këmbejnë me njëri-tjetrin shiringat e drogës dhe prej kësaj lind rreziku i infektimit të SIDA-s, apo Hepatitit C. Në vitin 2004, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës një pjesë e madhe e përdoruesve të drogës ishin të sëmurë me SIDA.

PRODHIMI
Sipas një raporti të Organizatës së Kombeve të Bashkuara të vitit 2009, kërkesa botërore për opium është rreth 5000 tonë në vit. Kjo sasi është shumë më e vogël nga ajo që në fakt prodhohet, çka do të thotë se një sasi e madhe e lëndës nuk hidhet në "treg". Rezervat e opiumit të paligjshëm tashmë mendohet se i kalojnë të 10000 tonët, çka është mjaftueshëm për të "kënaqur" për 2 vjet rresht të gjithë të varurit nga heroina në botë.

PËRDORUESIT: BRITANI E MADHE
Janë shumë të rinj, zakonisht vijnë nga bota e hashashit dhe bëjnë çdo lloj gjëje për të siguruar paratë me të cilët blejnë lëndën e bardhë. Shpesh përfundojnë burgjeve për vjedhje, apo grabitje dhe në shumë raste vazhdojnë të njëjtën rrugë derisa dënohen me shumë vjet burg.

MONEDHA
Shpesh për të thithur heroinë përdoruesit përdorin kartëmonedhat, që janë letra të mira e të forta. Në këtë foto kemi një kartëmonedhë 100 juanëshe, që është më e përdorshmja në Kinë.

LUFTA KUNDËR DROGËS: REPUBLIKA DOMENIKANE
30% e drogës që shpërndahet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vjen nga Karaibet, ndaj qeveria amerikane u jep asistencë në luftën kundër drogës shumë vendeve fqinje, sidomos atyre të Amerikës Latine. Në vitin 2008, qeveria amerikane u dha 600 milionë dollarë ndihma Kolumbisë. Në këtë foto paraqiten momente të djegies së thasëve të kapur.

Pavarësisht përpjekjeve të ligjit, varësia nga droga mbetet shumë e lartë sot në botë.
Shqip

Flurudha

Popular posts from this blog

Shkëputje nga libri "SEKRETI"

Si u krijua universi, teoritë dhe procesi i plotë

Numrat "Fibonacci", numrat që mundësojnë jetën